Sprawdź konkurs!
/ Przekąska / Bułki razowe na zakwasie

Bułki razowe na zakwasie

Bułki razowe na zakwasie
Michał Jaworski on 20 kwietnia 2016 - 06:00 in Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jako dziecko raz w tygodniu jeździłem rowerem do najbliższego sklepu, aby odebrać zamówiony wcześniej chleb. Już na miejscu, na dowóz z piekarni zdarzało się czasem czekać nawet kilka godzin, więc w drodze powrotnej zwykle podskubywałem ciepłe jeszcze bochenki chleba. Do dzisiaj pamiętam smak skórki świeżo upieczonego chleba – pycha!

Wspomnienie to naszło mnie podczas niedawnego przygotowywania ciasta na chleb – oczywiście na zakwasie, przepis znajdziesz tu. Zapragnąłem znowu posmakować, a właściwie najeść się do syta świeżo upieczoną skórką. A gdzież jest więcej skórki jak nie na małych bułeczkach? Tak właśnie wpadłem na pomysł, aby z reszty ciasta chlebowego zrobić małe fikuśnie bułeczki 🙂

Moje ciasto chlebowe ma rzadką konsystencję (dzięki temu nie trzeba go wyrabiać), dlatego do bułek potrzebowałem foremek. W spiżarni znalazłem silikonowe do babeczek. Mają falowany kształt, to nawet lepiej, bo skórki będzie jeszcze więcej!

Bułki razowe na zakwasie

Bułki razowe na zakwasie

Wstępnie zakwaszone ciasto chlebowe włożyłem do foremek i odstawiłem na 6 godzin w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Cały przepis na zakwas chlebowy i przygotowanie ciasta chlebowego znajdziesz tu.

Wyrośnięte bułki włożyłem do nagrzanego do 180st C po wypieku chleba piekarnika, piekłem 25 minut. Z masełkiem smakowały wybornie 🙂

Bułki razowe na zakwasie

Bułki razowe na zakwasie

 

Dlaczego warto wybierać pieczywo na naturalnym zakwasie?
Oprócz duże zawartości błonnika, witamin i cennych minerałów pieczywo jest wolne od kwasu fitynowego (zwartego w pełnoziarnistych produktach), który wiąże mikroelementy (żelazo, cynk, wapń, magnez). Tylko naturalny zakwas (w przeciwieństwie do suchych substytutów masowo używanych w przemyśle piekarskim) neutralizuje fityny, pisałem o tym szerzej w artykule o pszenicy.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bułki razowe na zakwasie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie