Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie

Tatiana Jaworska on 7 czerwca 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Córka tak kiedyś się najadła kaszy gryczanej, że po dziś dzień za nią nie przepada. Ale jak ona ją jadła! Rękoma, bo było szybciej, niż łyżeczką! Wielbicielka kaszy gryczanej. A teraz? No cóż, trzeba przemycać – z sukcesem 😉

Składniki na chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie:

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka zdrowej soli
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 0,5 szklanki słonecznika
  • oliwa z oliwek ekstra vergine do posmarowania foremki (silikonowej nie trzeba smarować)

Kaszę gryczaną wypłucz i zalej w szklanej misce 2 szklankami wody. Odstaw na około 34 godziny. Po tym czasie dodaj sól i zmiksuj kaszę. Następnie dodaj płatki owsiane oraz słonecznik, dokładnie wymieszaj i przelej do foremki (około 1 litr).

Wstaw ją do piekarnika i niech postoi około 1,5 godziny. Następnie włącz piekarnik na 180 st. góra/dół i wyłącz po 60 minutach. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij chleb z foremki, aby odparował.

Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgupamięćkoncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany ze słonecznikiem na zakwasie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie