Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami – jak już zaczęłam piec chleby, to końca nie widać. Wszyscy zadowoleni, bo mamy odmianę.

Składniki na chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka zdrowej soli
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego

Kaszę gryczaną wypłucz, zalej wodą w szklanej misce i odstaw na około 34 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Po tym czasie zmiksuj ją blenderem, a następnie dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i przelej do foremki (około 1 litr). Odczekaj jeszcze godzinę. Następnie wstaw do piekarnika i włącz go na 180 st. Piecz 60 minut.

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

Your browser does not support iframes. n</p><p></p><p>n</p><p>

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami na zakwasie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 3 lipca 2018

    Czy 1,5 szklanki wody tyczy się ilości zalania kaszy , czy to składnik dodawany do innych gdy kształtujemy chleb ? Pozdrawiam!

    Katarzyba
    Odpowiedz
    • 5 lipca 2018

      Ilość zalania kaszy – wodę dajemy tylko raz na początku w ilości 1,5 szklanki. 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie