Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Tatiana Jaworska on 4 października 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Ten chleb powstał z myślą o mojej mamie. Jest taki lekki, że na pewno jej zasmakuje. Taka trochę wybredna jest pod tym względem – niełatwo ją zadowolić 🙂 

Składniki na chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach:

  • 2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika lub dyni
  • 1 czubata łyżeczka zdrowej soli
  • 600 ml letniej wody (100 ml do zaczynu i 500 do ciasta)
  • oliwa z oliwek ekstra vergine (opcjonalnie)

szklanka = 250 ml

Do małej miseczki daj pokruszone drożdże, dodaj 100 ml letniej wody, wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, np. na meble w kuchni (pod sufitem). Po tym czasie dużej misce wymieszaj pozostałe składniki i dodaj zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie, ale krótko wymieszaj łyżką i odstaw ciasto na kolejne 20 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

W międzyczasie foremkę do pieczenia (12×24 cm – około 2 litry) posmaruj oliwą. Jeśli masz silikonową oliwa nie będzie potrzebna. Następnie ciasto ponownie zamieszaj, przelej do foremki i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 25 minut przykryte ściereczką.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, wstaw foremkę i piecz 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki na kratkę aby odparował.

Z tych składników uzyskasz bochenek o wadze 1 kg.

Ciasto wyrabia się krótko, aby nie było za rzadkie. Zwróć uwagę na podane czasy. Zbyt długie wyrastanie spowoduje, że chleb opadnie w piecu. Zbyt krótkie spowoduje, że skórka w trakcie pieczenia popęka, po upieczeniu chleb będzie suchy i się kruszył, a skórka odchodziła od miękiszu.

Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach

Dlaczego warto jeść grykę?

Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgupamięćkoncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie