Chrupiąca kanapka z cukinią
Kanapka z cukinią to świetna propozycja dla fanów chrupiącego chlebka, który można podać ze zdrowym warzywem i aromatycznym, egzotycznym sosem. Możesz się nimi zajadać zaraz po przygotowaniu, ale równie dobrze już na zimno mogą być smaczną przekąską na spotkaniu towarzyskim.
Składniki na chrupiącą kanapkę z cukinią:
- chleb pełnoziarnisty na zakwasie
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 1 łyżka sezamu
- odrobina posiekanego szczypioru
- zdrowa sól do smaku
Porcja dla 1 osoby.
Cukinię dokładnie umyj i razem ze skórką pokrój w ukośne plasterki o grubości 5-10 mm. Zrób marynatę z oliwy, 1 wyciśniętego ząbku czosnku i octu balsamicznego lub jabłkowego.
Powstałą marynatą nasmaruj plastry cukinii i odczekaj kilka minut. W międzyczasie kromki chleba opiecz w tosterze lub piekarniku.
Następnie rozgrzej patelnię grillową i podsmażaj zamarynowaną cukinię z obu stron, aż się zarumieni. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem. Poukładaj na nich grillowaną cukinię, polej marynatą, posyp sezamem i posiekanym szczypiorem.
Gotowe! Możesz podawać zaraz po przygotowaniu na gorąco, jednak równie dobrze smakują na zimno.
Cukinia działa leczniczo na Twoją śledzionę, trzustkę i żołądek. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Ma działanie moczopędne, więc wspomaga pozbywanie się obrzęków i odkwasza organizm. Można łączyć ją ze wszystkimi pokarmami. Co ciekawe dzięki dużej zawartości związków odżywczych i lekkostrawności dietetycy polecają ją już półrocznym dzieciom (nie smażoną). Jest źródłem potasu, żelaza, magnezu oraz witamin A, C, K, PP i B1 i beta karotenu.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂