Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Domowe mleko migdałowe z komosą

Domowe mleko migdałowe z komosą

Prędzej, czy później osoba, która chce spożywać jak najmniej nabiału, będzie starała się unikać również mleka krowiego. Tym bardziej, że tak jak w moim przypadku, bardzo lubię mleko i najchętniej używałabym go codziennie. Więc gdy je piłam, nie były to małe ilości.

Od kiedy go unikam, początkowo ze względu na uczulenie dziecka, które karmiłam piersią, a teraz przez wzgląd na pozyskaną w międzyczasie wiedzę, korzystam z alternatywnych rodzajów mleka, czyli roślinnych.

Do roślinnych produktów mlecznych, jakie spróbowałam, zaliczam mleko kokosowe, owsianemigdałowe, jaglanekokosowo-jaglaneryżowe i z komosy ryżowej. Jest w czym wybierać. Wszystkie wymienione, oprócz sojowego robię sama. Jeśli już kupuję, to ryżowe.

Samodzielne przygotowanie mleka migdałowego z dodatkiem komosy ryżowej jest bardzo proste, a uzyskane mleko jest zachwycające w smaku i wolne od niechcianych dodatków.

Chcąc uzyskać mleko tylko migdałowe, pomiń komosę i użyj około litra wody.

Składniki na domowe mleko migdałowe z komosą ryżową:

  • 0,5 szklanki całych, niełuskanych migdałów (możesz dać więcej)
  • 0,5 szklanki komosy ryżowej (może być kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane)
  • 2-3 litry wody
  • szczypta cynamonu (można pominąć, szczególnie latem) lub laski wanilii
  • zdrowy słodzik (do wyboru np. syrop klonowy, daktylowy, ksylitol, miód)

Migdały obierz ze skóry: zalej je wrzątkiem, odczekaj co najmniej 0,5 godziny, po czym zdejmij z nich skórkę. W międzyczasie komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut w litrze wody. Podczas gotowania komosy obierz migdały ze skórki.

Pod koniec gotowania komosy dodaj migdały. Po czym wszystko zmiksuj. W moim blenderze jest to 1 minuta na najwyższych obrotach.

Dodaj jeszcze około litra przegotowanej wody i dosłódź do smaku. Ja daję w sumie 2,5 litra wody i 3 łyżki miodu.

Po zmiksowaniu całość przelej przez sitko do szklanych butelek. Mleko nie jest klarowne, ale ma za to w sobie błonnik. Po wystudzeniu zakręć i przestaw do lodówki. Jest dobre do spożycia co najmniej przez 4 dni. Przed spożyciem należy je wstrząsnąć. Jeżeli chcesz uzyskać mleko bardziej klarowne, przecedź je przez gazę. Ale ta czynność jest żmudna i moim zdaniem nie warta wykonania.

Domowe mleko migdałowe z komosą

Domowe mleko migdałowe z komosą

Domowe mleko migdałowe z komosą

Domowe mleko migdałowe z komosą

Najczęściej robię mleko na zapas.

Po zagotowaniu gotowego mleka przelewam je do butelek, zakręcam i pozostawiam do zapasteryzowania. Można je przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Domowe mleko migdałowe z komosą

Domowe mleko migdałowe z komosą

Chcąc zrobić pyszny deser na bazie mleczka migdałowego, możesz dodać nasiona chia i coś do dosłodzenia, np. syrop klonowy, daktylowy, miód. Nasionka napęcznieją, deser się zagęści i będzie bardzo smaczny i zdrowy.

UWAGA!

Zastanawiasz się, jak wdrożyć zdrowe produkty do swojej kuchni, tylko nie wiesz, jak się za to zabrać? Zapraszam Cię do kursu W 4 tygodnie zmień swoją kuchnię na zdrową. Wdrożymy Cię krok po kroku w tajniki zdrowej kuchni.

ZAPRASZAMY!

Przed przystąpieniem do kursu miałam obawy, czy sobie poradzę. Dzięki temu kursowi zrozumiałam na czym polega zdrowe odżywianie. Teraz nie muszę brać tabletek przeciwbólowych i czuję się fantastycznie. Najbardziej podobały mi się smaczne i proste przepisy. Kurs ten mogę z czystym sumieniem polecić, ponieważ jest bardzo profesjonalnie prowadzony. Dlaczego odkryłam was tak późno?

Beata Benning

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
 

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wzmacnia cały organizm, wspomaga system odpornościowy, pobudza i rozgrzewa, ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia nerki, chroni wątrobę, oczyszcza szczególnie jelito grube z toksyn. Zawarty w niej błonnik obniża poziom glukozy we krwi, przeciwdziała zaparciom. Komosa jest źródłem witamin A i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, zawiera składniki mineralne, jak żelazo, potas, sód, cynk, fosfor, wapń (wapnia ma więcej niż mleko krowie). Może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3. Ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Sprzyja budowaniu mięśni. 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Domowe mleko migdałowe z komosą
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 1 września 2017

    a jeśli nie mam czasu, czy mogę skorzystać ze sklepowego mleka np. firmy natumi?

    Anna Sawczak
    Odpowiedz
    • 2 września 2017

      Zależy od składu.Patrząc na ryżowe, to jest ok.

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 3 września 2017

        mogę takie podać 9 miesięcznemu dziecku? podgrzać, czy zagotować?

        Anna Sawczak
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie