Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Dorsz smażony z fasolką szparagową

Dorsz smażony z fasolką szparagową

Tatiana Jaworska on 26 listopada 2014 - 21:49 in Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Rybki, rybki – nie można bez nich żyć. Tylko sobie wyobraź: pyszny, soczysty dorszyk na talerzu pełnym zdrowej fasolki... Mmm – nic dodać, nic ująć – po prostu pycha:-)

Zaopatrz się w:

  • 50 dkg polędwicy z dorsza
  • 50 dkg fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna pełnoziarnista
  • jajko
  • sól do smaku

Dorsza lekko posól i zamocz w roztrzepanym jajku. Obtocz w mące i usmaż na oleju. Fasolkę ugotuj na parze, świetnie nadaje się do tego również fasolka mrożona. Ja do gotowania na parze używam – sprawuje się doskonale!

gotowanie na parze
Po ugotowaniu polej ją odrobiną oliwy i dodaj czosnek. Gotowe – smacznego!:-)

Porcja dla 3 osób.

Czy już robiłeś takie lub podobnie wyglądające danie? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Dorsz smażony z fasolką szparagową
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
    Więcej Niż Zdrowe Odżywianie