Dorsz smażony z fasolką szparagową
Rybki, rybki – nie można bez nich żyć. Tylko sobie wyobraź: pyszny, soczysty dorszyk na talerzu pełnym zdrowej fasolki... Mmm – nic dodać, nic ująć – po prostu pycha:-)
Zaopatrz się w:
- 50 dkg polędwicy z dorsza
- 50 dkg fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- mąka pszenna pełnoziarnista
- jajko
- sól do smaku
Dorsza lekko posól i zamocz w roztrzepanym jajku. Obtocz w mące i usmaż na oleju. Fasolkę ugotuj na parze, świetnie nadaje się do tego również fasolka mrożona. Ja do gotowania na parze używam – sprawuje się doskonale!
Po ugotowaniu polej ją odrobiną oliwy i dodaj czosnek. Gotowe – smacznego!:-)
Porcja dla 3 osób.
Czy już robiłeś takie lub podobnie wyglądające danie? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.
gdzie kupuje rybę?
Gdy jadę do mamy na pomorze kupuję dorsza bałtyckiego i śledzie. A gdy mi sie skończy, to kupuję polędwicę z dorsza atlantyckiego w biedronce.