Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Frittata z cukinią, zielonymi oliwkami i oregano

Frittata z cukinią, zielonymi oliwkami i oregano

Tatiana Jaworska on 13 listopada 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Wygląda na to, że naprawdę lubię cukinię. Cieszę się, że można ją przygotować na tyle smacznych sposobów. Czasami robię cukinię jako frittatę z serem, czasami faszerowaną pieczarkami, a czasami – gdy mam ochotę poczuć się jak na wakacjach nad Morzem Śródziemnym – robię frittatę z cukinią i zielonymi oliwkami, z dodatkiem sporej ilości oregano.

Jest bardzo zielona i wyjątkowo oreganowa. Ta przyprawa nadaje jej mocno śródziemnomorskiego charakteru.

Składniki na frittatę z cukinią dla 4 osób:

  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 15 zielonych oliwek
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (może być tłuszcz kokosowy)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Cukinię podzielić na dwie połowy. Jedną połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, drugą pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Oliwki pokroić na plasterki.

Roztrzepać jajka i połączyć ze startą cukinią, cebulą, połową oliwek i przyprawami oraz mąką.

Na patelni rozpuścić masło klarowane, wylać 1/3 masy, poukładać część plastrów cukinii i oliwek. Czynność powtórzyć po raz drugi i na koniec wylać resztę masy jajecznej.

Zapiekać na małym ogniu i pod przykryciem przez 15-20 minut (w zależności od kuchenki, spód ma zyskać jasnobrązowy kolor).

Na koniec posypać słodką papryką, natką pietruszki i gotowe.

Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Podawać ze świeżymi pomidorami lub innymi ulubionymi warzywami.

Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Smacznego!

Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia działa leczniczo na śledzionę, trzustkę i żołądek. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Ma działanie moczopędne, więc wspomaga pozbywanie się obrzęków i odkwasza organizm. Można łączyć ją ze wszystkimi pokarmami. Co ciekawe dzięki dużej zawartości związków odżywczych i lekkostrawności, dietetycy polecają ją już półrocznym dzieciom. Jest źródłem potasu, żelaza, magnezu oraz witamin A, C, K, PP i B1 i beta karotenu.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Frittata z cukinią i zielonymi oliwkami i oregano
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 11 marca 2016

    naprawdę piszemy łącznie:P

    ajo
    Odpowiedz
    • 11 marca 2016

      Dzięki za czujność i witaj na naszym blogu 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie