Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Guacamole z zielonym groszkiem

Guacamole z zielonym groszkiem

Guacamole z groszkiem
Michał Jaworski on 31 października 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Pyszna pasta, salsa lub po prostu sos do przekąsek. W oryginalnej meksykańskiej recepturze dojrzałe awokado rozciera się jedynie z solą i sokiem z limonki. Podawane tam do chipsów kukurydzianych lub nachos, uszlachetnia ich smak przemycając przy okazji wartościowe składniki odżywcze.

W naszym domu oryginalną meksykańską recepturę wzbogaca się o pełnowartościowe dodatki – warzywa strączkowe. To bardzo zdrowy i smaczny składnik naszej diety. Słodkawy aromat groszku łagodzi smak pasty, doskonale komponując się z wyrazistym posmakiem czosnku.

Podstawą zdrowego guacamole jest ciągle awokado, powinno być dojrzałe – lekkie ugniatanie pozostawia wyraźne wgłębienia, ale nie przejrzałe – nie ma ciemnych plam na skórce i miąższu.

Składniki na guacamole z zielonym groszkiem:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 0,5 szklanki świeżego (może być rozmrożony) zielonego groszku
  • 0,5 szklanki białej fasoli – może być z puszki (dokładnie wypłucz)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połówki limonki lub cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Z awokado wyłuskaj smakowity miąższ. Natnij awokado dookoła pestki i chwyć oburącz obie połówki przekręcając je w przeciwnych kierunkach – wtedy awokado się otworzy i wyjmiesz pestkę. Dojrzały środek awokado z łatwością możesz wyłuskać za pomocą łyżeczki do herbaty.

Guacamole z zielonym groszkiem

Guacamole z zielonym groszkiem

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.

Gotowe guacamole przełóż do szczelnie zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce do dwóch dni.

Guacamole możesz podawać z pełnoziarnistymi tortillami, sałatką, jako dip do warzyw lub po prostu na pełnoziarnistym pieczywie w towarzystwie kiełków, pomidora, cebulki i co tam sobie wymyślisz.

Smacznego 🙂

Dlaczego warto jeść awokado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Awokado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Od czego zacząć rozsądne wprowadzanie zdrowego odżywiania? Zajrzyj do tego bezpłatnego eBooka, znajdziesz w nim 6 kluczowych kroków jak to zrobić.


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
Nazwa przepisu
Guacamole z zielonym groszkiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie