Lekki gulasz warzywny z brokułem

Zakwaszone, zmęczone, podatne na choroby organizmy to teraz codzienność. Ale co zrobić, aby temu zaradzić? Jak wyjść z błędnego koła zmęczenia i złego nastroju? Nie uwierzysz, ale to całkiem proste. Zacząć trzeba od zmiany odżywiania. Odżywiania na takie, które będzie Ci służyć i sprzyjać Twojemu zdrowiu.

A taki gulasz to dobry początek 🙂

Składniki na lekki gulasz warzywny z brokułem dla 4 osób:

  • 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mały brokuł
  • szklanka pokrojonej w słupki cukinii
  • 3 szczypty całych ziaren kminku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka lubczyku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka dobrej soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego

Cukinię, pietruszkę, marchewkę pokrój w słupki, cebulę w cienkie pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Do garnka z wodą włóż przyprawy, marchewkę, cebulę oraz pietruszkę i gotuj 15 minut. Dodaj cukiniębrokułem i gotuj jeszcze 3 minut. Wyłącz gaz, dodaj czosnek oraz olej lniany.

Lekki gulasz warzywny z brokułem
Lekki gulasz warzywny z brokułem

Taki gulasz warzywny z brokułem (po pominięciu oleju lnianego) doskonale sprawdzi się w ramach postu warzywno-owocowego.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Oczyszczanie warzywno-owocowe w 2 tygodnie.

Przed przystąpieniem do kursu obawiałam się czy podołam i czy wytrwam do końca. Po przejściu oczyszczania zauważyłam lekkość jelit, brak wzdęć i regularność wypróżnień. Dodatkowo zelżały mi bóle stawowo-mięśniowe.

Mam teraz lepsze samopoczucie i więcej energii. Schudłam też około 5 kg. Najbardziej mi się podobało prowadzenie przez Was tego kursu. Czułam się zaopiekowana, otrzymywałam wsparcie i zainteresowanie prowadzących i współuczestników.

Nie byłam jedną z wielu anonimowych osób, dla mnie to ważny wspierający element. Takie oczyszczanie polecam każdemu!

Anna Kowalczyk

Dlaczego warto jeść brokuły?

Bo zawierają wiele minerałów, witamin i fitoskładników, można je jeść na surowo lub ugotowane, najlepiej na parze. Jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie zawierają siarkę, która po ich posiekaniu zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym.

Do tej pory zidentyfikowano ponad 120 ITC, wszystkie one działając wspólnie osłabiają komórki nowotworowe. Dodatkowo powstrzymują angiogenezę – proces, poprzez który nowotwór pobudza rozrost naczyń krwionośnych zapewniających jego odżywienie, przez co uniemożliwiają jego dalszy rozrost. Jakby tego było mało sulforafan (fitoskładnik z warzyw krzyżowych) aktywuje enzymy, które chronią komórkę przed jakimkolwiek następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Źródła informacji

 

 

 

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Gulasz warzywny z brokułem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania