Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Lekki gulasz warzywny z brokułem

Lekki gulasz warzywny z brokułem

Zakwaszone, zmęczone, podatne na choroby organizmy to teraz codzienność. Ale co zrobić, aby temu zaradzić? Jak wyjść z błędnego koła zmęczenia i złego nastroju? Nie uwierzysz, ale to całkiem proste. Zacząć trzeba od zmiany odżywiania. Odżywiania na takie, które będzie Ci służyć i sprzyjać Twojemu zdrowiu.

A taki gulasz to dobry początek 🙂

Składniki na lekki gulasz warzywny z brokułem dla 4 osób:

  • 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mały brokuł
  • szklanka pokrojonej w słupki cukinii
  • 3 szczypty całych ziaren kminku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka lubczyku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka dobrej soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego

Cukinię, pietruszkę, marchewkę pokrój w słupki, cebulę w cienkie pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Do garnka z wodą włóż przyprawy, marchewkę, cebulę oraz pietruszkę i gotuj 15 minut. Dodaj cukiniębrokułem i gotuj jeszcze 3 minut. Wyłącz gaz, dodaj czosnek oraz olej lniany.

Lekki gulasz warzywny z brokułem

Lekki gulasz warzywny z brokułem

Taki gulasz warzywny z brokułem (po pominięciu oleju lnianego) doskonale sprawdzi się w ramach postu warzywno-owocowego.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Oczyszczanie warzywno-owocowe w 2 tygodnie.

Przed przystąpieniem do kursu obawiałam się czy podołam i czy wytrwam do końca. Po przejściu oczyszczania zauważyłam lekkość jelit, brak wzdęć i regularność wypróżnień. Dodatkowo zelżały mi bóle stawowo-mięśniowe.

Mam teraz lepsze samopoczucie i więcej energii. Schudłam też około 5 kg. Najbardziej mi się podobało prowadzenie przez Was tego kursu. Czułam się zaopiekowana, otrzymywałam wsparcie i zainteresowanie prowadzących i współuczestników.

Nie byłam jedną z wielu anonimowych osób, dla mnie to ważny wspierający element. Takie oczyszczanie polecam każdemu!

Anna Kowalczyk

Dlaczego warto jeść brokuły?

Bo zawierają wiele minerałów, witamin i fitoskładników, można je jeść na surowo lub ugotowane, najlepiej na parze. Jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie zawierają siarkę, która po ich posiekaniu zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym.

Do tej pory zidentyfikowano ponad 120 ITC, wszystkie one działając wspólnie osłabiają komórki nowotworowe. Dodatkowo powstrzymują angiogenezę – proces, poprzez który nowotwór pobudza rozrost naczyń krwionośnych zapewniających jego odżywienie, przez co uniemożliwiają jego dalszy rozrost. Jakby tego było mało sulforafan (fitoskładnik z warzyw krzyżowych) aktywuje enzymy, które chronią komórkę przed jakimkolwiek następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

“5 kluczowych zasad oczyszczania

warzywno-owocowego”

 

Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Your browser does not support iframes.

Źródła informacji

 

 

 

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Gulasz warzywny z brokułem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie