Sprawdź konkurs!
/ Artykuł / Jak ozonowaniem pozbywać się pestycydów, mikroorganizmów i wirusów

Jak ozonowaniem pozbywać się pestycydów, mikroorganizmów i wirusów

Tatiana Jaworska on 29 lipca 2020 - 06:00 in Artykuł, Dieta Ewy Dąbrowskiej, Zdrowe odżywianie, Dieta

Do przyjrzenia się ozonatorom skłoniła nas moja mama, opowiadając o dezynfekcji autobusów w moim rodzinnym mieście, aby pozbywać się wirusów. My ozonatora zaczęliśmy używać do dezynfekcji wynajmowanego przez nas kampera, jednak możliwości ozonatora są dużo, dużo szersze…

Co to jest ozonowanie

Zagłębiając się w techniki ozonowania, dotarłam do opisu badań nad zastosowaniem ozonu w celu dezynfekcji pomieszczeń z wirusów(7).

W Polsce szeroko o tym pisał prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz(5), który rekomenduje ozonowanie jako skuteczny sposób na usuwanie przykrych zapachów gdzie ozon, niszcząc mikroorganizmy chorobotwórcze, likwiduje źródło przykrego zapachu. Nie tylko zapach lecz jego źródło. Jest to też skuteczny sposób na pozbywanie się bakterii, grzybów i wirusów.

Bakterie i grzyby są najbardziej wrażliwe na ozon, dlatego jest on stosowany na przykład do odgrzybiania klimatyzacji. Więc jeśli czasem jedziesz skorzystać z usługi odgrzybiania klimatyzacji, to najczęściej jest to robione z wykorzystaniem ozonu.

Jak powstaje ozon

Ozon powstaje w naturalnych warunkach, na przykład podczas burzy. Latem jest go więcej w atmosferze. Ale może też zostać sztucznie stworzony przez generatory ozonu nazywane też ozonatorami, które generują ozon w wyniku wyładowań elektrycznych.

Czy ozonowanie jest bezpieczne

Ozon występuje naturalnie w przyrodzie, a jego miejsce jest głównie w stratosferze. Tam jego zadanie polega na ochronie nas przed promieniami ultrafioletowymi UV-B, emitowanymi przez Słońce(1). Mamy go też naturalnie w atmosferze – latem najwięcej, dlatego ta pora roku pozwala na spowolnienie rozprzestrzeniania się wirusów. Zatem ozon w naturalnych ilościach występujących w przyrodzie nie jest szkodliwy.

Jednak ozon jest bardzo silnym utleniaczem, dlatego w dużych stężeniach niszczy mikroorganizmy, wirusy, bakterie. W nadmiarze powoduje stres oksydacyjny, który dla człowieka jest niekorzystny. Zbyt wysokie stężenia ozonu mogą powodować u ludzi objawy ze strony układu oddechowego, jak kaszel, ból w klatce piersiowej, ale też ból głowy(1). Dlatego ozonując pomieszczenie nie można w nim przebywać (zwierzęta domowe również).

Ozon samoistnie rozpada się do tlenu i po 30 minutach od zakończenia ozonowania pomieszczenie jest bezpieczne. Zaleca się również przewietrzenie pomieszczenia po ozonowaniu.

Do czego my wykorzystujemy ozonator

Dezynfekcja kampera

Zaczęło się od kampera – obecnie wiele osób zwraca uwagę na możliwość zarażenia się koronawirusem(13) i chce bezpiecznie podróżować. My wynajmujemy naszego kampera, dlatego po każdym najemcy jest on dezynfekowany ozonem, więc kolejny nie musi się martwić.

Ale kamper dzięki dezynfekcji jest wolny nie tylko od wirusów, ale też od bakterii i drobnoustrojów, w tym roztoczy.

To tak, jakby wrzucić go do chloru, tylko my go nie wrzucamy, lecz wstawiamy ozonator i ustawiamy na konkretny czas (ozonator sam się wyłącza). Po kolejnych 30 minutach wietrzymy i gotowe.

Odświeżanie pomieszczeń

W każdej szafie nawet najczystszej pojawia się zapach. Wkładam tam czyste ubrania, a po dwóch tygodniach potrafią specyficznie pachnieć – znasz to? Ja tego zapachu nie lubię. Dlatego od czasu do czasu ozonuję garderobę.

Jakiś czas temu kupiliśmy synowi nowe łóżko. Przez długi czas nieładnie pachniało nowością i dopiero ozonowanie pozbawiło pokój tego zapachu.

Dezynfekcja pluszaków

Pluszaki to bardzo ważne akcesoria w domu. Jak tak leżą, bo są bardzo potrzebne, to się kurzą. Szkoda mi je wkładać do pralki, aby nie straciły swojego wizerunku. Dlatego umieszczam je w worku, wkładam tam wężyk i włączam ozonator. Po 15 minutach pluszaki są zdezynfekowane i pachną świeżością.

Nie robię tego często, aby nie było zbyt sterylnie w domu, ale od czasu do czasu robię takie tourne z ozonatorem i dezynfekuję niektóre rzeczy.

Podobnie robię z butami do biegania – do worka, wężyk i ozonowanie.

Pozbywanie się roztoczy

To jest szczególny powód, dla którego mam ozonator. Roztocza żyją wokół i nas uczulają. W połączeniu z kurzem powodują objawy alergiczne, jak na przykład kichanie. Ozon niszczy roztocza.

To prawda, że nie uchronimy się od wszystkich zanieczyszczeń środowiskowych, ale możemy wykorzystać pobyt w domu na odsapnięcie od nich.

Odświeżanie samochodu osobowego

Przy małym dziecku zawsze coś się może wylać i czasami jest to coś, co pozostawia po sobie długotrwały zapach. Albo gdy dziecko jest na etapie odstawiania pieluch, to choć nie wiem, jakby się zabezpieczało, zawsze może się trafić ten jeden raz, przez który w samochodzie brzydko pachnie moczem.

Czasem zdarzy się wylać w bagażniku sok z kapusty kiszonej – to dopiero jest paskudny zapach! Wówczas można wstawić ozonator, włączyć i zdezynfekować auto.

Jadąc do wynajętego domku letniskowego…

Trafiają się różne domki – czasem pamiętają bardzo dawne czasy. Są tam łóżka, które pamiętają jeszcze dawniejsze czasy. Wówczas rozpakowujemy się na miejscu, nastawiamy ozonowanie, idziemy na spacer, wracamy, wietrzymy i cieszymy się zdezynfekowanym powietrzem w domku, z którego właśnie korzystał ktoś inny.

Ozonowanie żywności

To jest właściwie perełka na torcie ozonowania, ponieważ za pomocą ozonowania można(2, 3, 5, 6, 7, 14, 15, 16, 17, 18):

  • pozbyć się pestycydów, fungicydów (czyli środków grzybobójczych, którymi zostały spryskane warzywa czy owoce)
  • pozbyć się toksycznych zanieczyszczeń z warzyw i owoców bez uszczerbku na jakości
  • usunąć pleśń oraz grzyby z powierzchni warzyw, owoców, nasion, kasz
  • zredukować zanieczyszczenia mikrobiologiczne z mięsa, ryb, owoców morza.

W tym celu do ozonatora trzeba mieć z dodatkowy sprzęt w postaci rurek silikonowych i kulek kamiennych aby wtłoczyć do wody wytworzony ozon.

Poprawę trwałości produktów spożywczych uzyskujemy dzięki zmniejszeniu szkodliwych mikroorganizmów na powierzchni owoców(2, 17).

Zatem jeśli zastanawiasz się nad kupnem ozonatora na domowe potrzeby, to upewnij się, że ma możliwość ozonowania żywności.

Są też inne domowe zastosowania, których nie miałam okazji u siebie wypraktykować:

  • usuwanie zapachów spalenizny w budynkach, w których był pożar
  • pozbywanie się grzybów i pleśni z budynków zagrzybionych(4) oraz zalanych przez powódź
  • oczyszczanie piwnic z zapachu stęchlizny
  • usuwanie dymu papierosowego z pomieszczeń
  • dezynfekcja i odświeżanie pomieszczeń po zwierzętach domowych
  • usuwanie zapachów z garażu

Ciekawostka

Ozon, wykraczając poza domowe zastosowania i z pomocą odpowiednio dobranego ozonatora, wykorzystywany jest między innymi do:

  • ozonowania wody pitnej i basenowej (zamiast używania chloru) – ozonowanie wody jest traktowane jako najlepsza technika uzdatniania wody
  • dezynfekcji pomieszczeń szpitalnych, przychodni (niestety jeszcze zbyt mało popularna metoda), przedszkoli
  • oczyszczania ścieków miejskich
  • dezynfekcji środków komunikacji miejskiej
  • odświeżanie restauracji, aby pozbyć się zapachów z kuchni
  • odświeżania pokoi hotelowych i innych miejsc noclegowych
  • dezynfekcji warzyw i owoców przed transportem(2)
  • ale też do między innymi do leczenia: próchnicy, przewlekłych ran oraz bólu o różnego pochodzenia(11), chorób skóry, leczenia stomatologicznego(12) i leczenia wielu innych schorzeń (przy czym są to metody specjalistyczne wykonywane tylko w gabinetach).

Podsumowując

Ozonowanie w domu można wykorzystać do:

  • oczyszczania powierzchni warzyw i owoców z pestycydów i mikroorganizmów
  • dezynfekcji mięsa i ryb
  • dezynfekcji pomieszczeń
  • likwidowania nieprzyjemnych zapachów z pomieszczeń i szaf z ubraniami czy obuwiem
  • pozbywania się pleśni i grzybów
  • odświeżania samochodów
  • usuwania bakterii, wirusów
  • niszczenia roztoczy z kurzu domowego

Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem ozonatora na potrzeby domowe

ale nie wiesz, który wybrać, to ja używam konkretnie takiego ozonatora. Jednak znajdziesz również inne modele, które świetnie sprawdzą się w domowych zastosowaniach.

UWAGA: prezent od sprzedawcy (z kodem TATIANA)

Jeśli zdecydujesz się na zakup któregoś z tych modeli ozonatora: WENON N1668A, MF-108 albo MF-208 ze strony tego sprzedawcy to dla czytelników naszego bloga razem ze sprzedawcą przygotowaliśmy prezent. Jak go otrzymać?

  • dodaj wybrany przez Ciebie model (WENON N1668A, MF-108 albo MF-208) do koszyka
  • przejdź do realizacji zamówienia
  • podaj dane do wysyłki
  • w pole: Kody rabatowe wpisz kod: TATIANA
  • wówczas ekstra akcesorium o wartości około 50 zł zostanie dodane do twojego zamówienia 🙂

Bibliografia:

  1. Ozon, https://pl.wikipedia.org/wiki/Ozon – dostęp 16.04.2020
  2. P. Michalski, Innowacyjne rozwiązania wpływające na pozbiorczą trwałość owoców, Katedra Sadownictwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie str. 166-174; T. Tarko, I. Drożdż, D. Najgebauer-Lejko, A. Duda-Choda, Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków 2016
  3. K. Kryża, P. Biełowiec, G. Szczepanik, P. Błaszkiewicz, Zastosowanie techniki ozonowania w przechowalnictwie żywności https://eblueplanet.pl/content/19-zastosowanie-w-rolnictwie – dostęp 16.04.2020
  4. P. Dunaj, P. Dunaj, Cichy zabójca konstrukcji drewnianych, str. 889-902, Białystok, http://www.awarie.zut.edu.pl/files/ab2017/referaty/08/08-04%20-%20Dunaj%20P,%20Dunaj%20P%20-%20Cichy%20zabojca%20konstrukcji%20drewnianych.pdf – dostęp 16.04.2020
  5. Prof. dr hab. S. Ignatowicz, Ozon, jego właściwości i możliwości zastosowania w zabiegach dezodoryzacji i dezynfekcji, Katedra Entomologii Stosowanej SGGW, Warszawa
  6. M. Martinelli, F. Giovannangeli, S. Rotunno, C. M. Trombetta, E. Montomoli, Water and air ozone treatment as an alternative sanitizing technology, J Prev Med Hyg. 2017 Mar; 58(1): E48–E52.
  7. M. Dubuis, N. Dumont-Leblond, C. Laliberté, M. Veillette, N. Turgeon, J. Jean, C. Duchaine, Ozone efficacy for the control of airborne viruses: Bacteriophage and norovirus models, PLoS One. 2020 Apr 10;15(4):e0231164. doi: 10.1371/journal.pone.0231164. eCollection 2020
  8. Dostosowanie generatora ozonu do wielkości pomieszczenia, https://eblueplanet.pl/content/33-jak-dobrac-generator-ozonu – dostęp 16.04.2020
  9. A. Sobczyńska-Rak, B. Żylińska, I. Polkowska, P. Silmanowicz, T. Szponder, Wykorzystanie ozonu w leczeniu ludzi i zwierząt, Katedra i Klinika Chirurgii Zwierząt, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2018, DOI: dx.doi.org/10.21521/mw.5974
  10. Polskie Towarzystwo Ozonoterapii, http://www.ptozon.pl/ – dostęp 17.04.2020
  11. R. J. Rowen, H. Robins, Ozone Therapy for Complex Regional Pain Syndrome: Review and Case Report, Curr Pain Headache Rep.2019 May 6;23(6):41. doi: 10.1007/s11916-019-0776-y
  12. M. Beretta, F. Federici Canova, A new method for deep caries treatment in primary teeth using ozone: a retrospective study, Eur J Paediatr Dent. 2017 Jun;18(2):111-115. doi: 10.23804/ejpd.2017.18.02.05
  13. CIOP I PIB Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy 1950-2020 – KOMUNIKAT nr 4 Ozonowanie jako metoda przeciwdziałająca skażeniu wirusem SARS-CoV-2, 27marca 2020 r.
  14. Komitet Nauk o Żywności PAN, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza, Pod red. nauk. J. Stadnik i I. Jackowskiej, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015
  15. J. Popowicz, P Koszelnik, Wpływ właściwości fizykochemicznych na metody inaktywacji i usuwania leków cytostatycznych z wód i ścieków, Politechnika Rzeszowska, doi: http://dx.doi.org/10.15576/asp.fc/2015.14.3.107
  16. A. Szosland-Fałtyn, B. Bartodziejska, J. Królasik, B. Paziak-Domańska, Zastosowanie przyjaznych dla środowiska technik dezynfekcji do inaktywacji campylobacter sp. w mięsie drobiowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 6 (103), 87 – 95 DOI: 10.15193/zntj/2015/103/090
  17. K. Mijowska, I. Ochmian, Ocena wpływu ozonowania i warunków przechowywania na zdrowotność i jakość owoców maliny odmiany Polka, Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  18. H. Karaca, Y. S. Velioglu Ozone Applications in Fruit and Vegetable Processing Ankara University, Faculty of Engineering, Department of Food Engineering, Diskapi, Ankara, Turkey, 2007 DOI: 10.1080/87559120600998221
  19. Mariane B. R. de Avila, Leda Rita A. Faroni, Fernanda F. Heleno, Maria Eliana L. R. de Queiroz, Luiz P. Costa Ozone as degradation agent of pesticide residues in stored ricegrains, J Food Sci Technol (November 2017) 54(12):4092–4099DOI 10.1007/s13197-017-2884-1

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 11 sierpnia 2020

    Ciekawe. Przeczytałam z zainteresowaniem.

    Ania
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie