Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Kalafior ze szczypiorkiem a’la jajecznica

Kalafior ze szczypiorkiem a’la jajecznica

Czy można zjeść coś na kształt jajecznicy bez jajek? Ależ oczywiście, że można. Posiadając sól czarną smak będzie wyjątkowo podobny, ale bez niej jest równie pysznie.

I można takie danie wykorzystać na poście Ewy Dąbrowskiej.

Składniki na kalafior ze szczypiorkiem a’la jajecznica dla 2 osób:

  • 0,5 kalafiora (ok. 40 dag)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 szczypty lubczyku
  • 3-4 szczypty soli himalajskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • jeśli nie jesteś na poście dodaj łyżkę oliwy z oliwek do smażenia

Kalafior ugotuj na parze (10 minut). Po ugotowaniu posiekaj go nożem lub rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masz kalafior mrożony, to go rozmroź i nie gotuj, tylko od razu daj na patelnię.

Daj go na patelnię i podsmaż jak jajecznicę, ale nie zesmaż za bardzo – ma być lekko. Dodaj wszystkie przyprawy i posiekany szczypior, zamieszaj i gotowe.

Kalafior ze szczypiorkiem a'la jajecznica

Kalafior ze szczypiorkiem a'la jajecznica

Kalafior ze szczypiorkiem a'la jajecznica

Dlaczego warto spożywać kalafior?

Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko,  sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory  🙂 .

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

“5 kluczowych zasad oczyszczania

warzywno-owocowego”

 

Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kalafior ze szczypiorkiem a'la jajecznica
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 11 grudnia 2018

    Zainspirowałam się i wyszło zaskakująco pyszne 🙂
    Cebulkę posiekałam, lekko posoliłam i zeszkliłam na wodzie. Surowy kalafior rozdrobniłam do konsystencji ryżu i dodałam do cebulki. Smażyłam krótko bo lubię chrupiący ale można dusić do miękkości. Przyprawiłam szczyptą kurkumy dla koloru no i oczywiście czarną solą. Szkoda, że nie miałam szczypiorku. Pysznie wyszło 🙂

    Paulina
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie