Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Kasza gryczana z bezglutenowym sosem pieczarkowo-cebulowym

Kasza gryczana z bezglutenowym sosem pieczarkowo-cebulowym

Tatiana Jaworska on 15 stycznia 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Moje najmłodsze dziecko jest fanem kaszy gryczanej. To on natchnął mnie do wymyślenia potrawy, którą może zjeść ze smakiem prawie całą. Prawie, ponieważ taki maluch może zjeść tylko kawałek pieczarki. Niemniej kaszę z sosem, w którym jest dużo cebuli, a pieczarki zostały w większości wyjęte i przełożone do mojego talerza, może zjeść bez obaw.

Ale przecież nie tylko maluch ją je – cała rodzina je razem z nim! 🙂

Składniki na kaszę gryczaną z bezglutenowym sosem pieczarkowo-cebulowym dla 2 osób:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag cebuli
  • 4 garście szpinaku
  • pół łyżki soli kamiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub soczewicy (soczewicę czerwoną można zmielić w młynku)
  • łyżka dobrego tłuszczu (ja najczęściej używam lnianego)

Kaszę namoczyć (około 10 minut) wypłukać i gotować w 2 szklankach wody 15 minut. Po tym czasie zawinąć w koc i za kolejne 20 minut będzie gotowa.

W międzyczasie zrobić sos. Obraną i umytą cebulę pokroić w półplasterki lub drobniej i wrzucić do garnka wstawionego na małym gazie. Posypać solą i podlać 3 łyżkami wody. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dołożyć do cebuli i gotować około 15 minut, aby pieczarki zmiękły.

Po ugotowaniu potrawy zagęścić ją mąką z ciecierzycy, czyli mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, zagotować. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, zagotować, dodać olej lniany i gotowe.

Kasza gryczana z bezglutenowym sosem pieczarkowo-cebulowym

Kasza gryczana z bezglutenowym sosem pieczarkowo-cebulowym

Kasza gryczana z bezglutenowym sosem pieczarkowo-cebulowym

Kasza gryczana z bezglutenowym sosem pieczarkowo-cebulowym

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie wzmacnia kości. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnikbiałkokwas foliowywitaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazopotascynk, fosforwęglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności. Co tu wyliczać – jest wspaniała dla całego organizmu.

A dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-cebulowym
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

10 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 Komentarze
        Więcej Niż Zdrowe Odżywianie