Koktajl esencja witaminowa

Jarmuż…. najwyżej w skali ANDI. Każda zdrowo odżywiająca się osoba stara się go mieć w swoim menu. Tylko, że on nie jest taki łatwy do pokochania.

Ale! Po to mamy blendery (my od kilku lat używamy tego blendera), aby i jarmuż mógł wejść do naszych jadłospisów.

Składniki na koktajl esencja witaminowa dla 1. osoby:

  • jarmuż kilka liści
  • marchew 1 mała sztuka ok. 50 g
  • jabłko 1 średnie ok. 200 g
  • kurkuma mielona 1 szczypta
  • mleko kokosowe 200 ml
  • nasiona chia 2 łyżki
  • daktyle 4 sztuki
  • lód 2 kostki
  • migdały 1-2 łyżki

Jarmuż daj taką ilość, którą złapiesz w dwa palce. Nie dawaj więcej, aby się nie zniechęcić. Po kilku koktajlach przyzwyczaisz się do tego składnika.

Upewnij się, że w daktylach nie ma pestek. Wszystkie składniki zblenduj z kostkami lodu.

Gdybyś miał do dyspozycji mleko kokosowe z puszki, daj go 50 ml. W przepisie miałam na myśli mleko kokosowe, które jest głównie z wody i wiórków.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

eBook: 3 dni na odżywczych koktajlach

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.