Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Krewetki w pomidorach

Krewetki w pomidorach

Michał Jaworski on 15 stycznia 2015 - 10:15 in Bez kategorii, Bezglutenowe, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Długo nie mogłem się przekonać do owoców morza, na zakupach omijałem je szerokim łukiem… Krewetki były pierwszą “nie rybą”, której skosztowałem, początkowo nieśmiało, zagryzając pokaźną ilością frytek. Z czasem proporcje frytki-krewetki szybko zmieniały się na korzyść tych drugich.

To było dawno temu, obecnie różne owoce morza jadamy regularnie – zdecydowanie bez frytek. Krewetki doskonale komponują się z czosnkiem, znakomicie uzupełnia i podkreśla ich delikatny smak. Dzisiaj tę kompozycję wzbogaciłem dodatkowo o pomidory, lekko kwaskowe – do owoców morza idealne!

 

Składniki na krewetki w pomidorach:

  • 200 g dużych krewetek (mrożonych)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory (mogą być z puszki)
  • sól, pieprz, chilli
  • coś zielonego (koper, tymianek) do ozdoby

Krewetki rozmroź. Jeżeli są w pancerzykach obierz ze skorupek, usuń czarne żyłki, opłucz w zimnej osolonej wodzie, osącz dokładnie na sicie i osusz ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, wyciśnięty czosnek – mieszając delikatnie podsmażaj przez około 2 minuty.

Skórka z pomidorów zejdzie niemalże sama, jeżeli najpierw lekko ją ponacinasz i przed obieraniem włożysz pomidory na około 2 minuty do gorącej wody.

Dodaj obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, chilli i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Gotowe!

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie