Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Kwiatowa zupa warzywna

Kwiatowa zupa warzywna

Zupa warzywna to kolejna propozycja na szybkie w przygotowaniu danie idealnie nadające się na post warzywno owocowy.

A dlaczego kwiatowa?

Bo jej główne składniki to kalafior i brokuł – jedne z niewielu warzyw których to co najlepsze, to co zjadamy to właśnie ich kwiaty. Ponadto kalafior i brokuł należą do grupy warzyw krzyżowych, które w swoim składzie zawierają związki siarki nadającej im charakterystyczny gorzko ostry smak i mającej ogromne właściwości prozdrowotne.

Więcej o prozdrowotnych właściwościach żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wzmacnia nasz układ odpornościowy przeczytasz w tym artykule.

Składniki na kwiatową zupę warzywną:

  • 1,2 litra wody
  • ćwierć kalafiora
  • ćwierć brokuła
  • ćwierć kalarepy
  • 15 plasterków pora
  • 2 białe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 suszone pomidory (bez oleju) (możesz pominąć, jeśli akurat nie masz)

Przyprawy:

  • pół łyżeczki macierzanki
  • 2 szczypty kozieradki
  • 2 szczypty kardamonu (opcjonalnie)
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki dobrej soli (u mnie himalajska)

Kwiatowa zupa warzywna – przygotowanie

Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Kalarepęseler pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa na plasterki.

Do gotującej wody dać wszystko oprócz brokuła i kalafiora. Po 15 minutach gotowania dodać kalafior i gotować 3 minuty od zagotowania. Dodać brokuł, dobrze zagotować i wyłączyć gaz. Zostawić pod przykryciem (lub wlać do słoików). Po kolejnych 10 minutach zupa jest gotowa do spożycia.

Kwiatowa zupa warzywna

Kwiatowa zupa warzywna

PRAKTYCZNA PORADA

Część wrzącej potrawy możesz wlać do wyparzonego słoika, upewnić się, że brzeg słoika jest czysty, zakręcić wyparzoną i suchą nakrętką. Postawić na nakrętce i poczekać aż wystygnie. Po tym sprawdzić, czy słoik się zapasteryzował i wstawić do lodówki. Za kilka dni potrawa będzie jak znalazł. Wystarczy ją potem podgrzać (NIE w mikrofalówce).

UWAGA!

Kwiatowa zupa warzywna idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

ZAPRASZAMY! 🙂

Dlaczego warto jeść warzywa krzyżowe?
 

Brokuły obfitują w żelazosiarkęwitaminy z grupy B oraz posiadają więcej witaminy C niż cytrusy. Zawierają witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok, skórę oraz pomaga w przyswajaniu wapnia. Lekko podgotowane zachowają cały swój chlorofil. W nim zaś znajduje się magnez, który w organizmie działa podobnie do witaminy D regulując poziom wapnia. Dodatkowo chlorofil przeciwdziała gazom powstającym na skutek obecnej w brokułach siarki. 

Kalafior zawiera kwas foliowy, witaminę C, beta-karoten. Zarówno brokuł, kalafior jak i kalarepa zawierają w sobie sulforafan nie tylko chroni przed rakiem, ale również potrafi go leczyć.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kwiatowa zupa warzywna
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 9 czerwca 2016

    Już ją lubię 😀

    Beata
    Odpowiedz
  • 22 czerwca 2016

    Tatiano i Michale. Jak to jest z brokułami na poście P. dr Dąbrowskiej? Bo w literaturze – książkach autorstwa P. dr nie ma wymienionych brokułów jako dozwolonego produktu. Przygotowuję się do swojego pierwszego postu warzywno-owocowego wg P. dr Dąbrowskiej i dlatego dopytuję. Nie chce jesc niczego, czego nie zaleca P. dr. Czy Wy bądź któreś z Was było na tym 42-dniowym poście i jedliście brokuły? czy to Wam nie zaszkodziło? bardzo proszę o odp. i pozdrawiam, Małgosia

    Małgosia
    Odpowiedz
    • 22 czerwca 2016

      Witaj Małgosiu na naszym blogu 🙂
      Tak, brokuły można – jest to napisane na stronie oficjalnej Ewy Dąbrowskiej.
      Na 42 dniowym jeszcze nie byliśmy. A czy Ty planujesz cały 42 dniowy?
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 22 czerwca 2016

        Ojjj na Waszym blogu jestem od kilku mies. i czuję za to ogromną wdzięczność. OGROMNIE dużo korzystam z Waszej wiedzy, doświadczenia. Właśnie planuję rozpocząć 42-dniowy post P. dr Dąbrowskiej i chcę się do tego db przygotować. Czytam książki Pani dr i w dozwolonych produktach nie ma wymienionych brokułów, jednak jej stronki na necie pod kątem przepisów nie przeglądałam . A widząc Wasze przepisy pod kątem tego postu napisałam do Was. Serdecznie dziękuję za odp.

        Jednak teraz zaczęło mnie niepokoić coś innego. Sama zakończyłaś swoje oczyszczanie. Czytając Tatiana Twoje doświadczenia z tego okresu, zwracasz dużą uwagę aby wcześniej oczyścić jelita ze złogów. Nie planowałam tego przed swoim postem P. dr. Więc teraz zastanawiam się czy w takim razie ten post ma szansę na jakiekolwiek pozytywne efekty bez wcześniejszego oczyszczenia jelit…..? Czy masz napisany artykuł na ten temat i możesz podesłać mi linka? Szukam na Waszej stronce i mam problem znaleźć. Pozdrawiam, Małgosia

        Małgosia
        Odpowiedz
        • 22 czerwca 2016

          Nie mam artykułu na ten temat, ale nie martw się, myślę, że zgłębiłaś już go dokładnie 🙂 Tak, jak jedna z czytelniczek napisała, dopiero po colo vada poczuła oczyszczenie ze złogów. Colo vada jest bardziej kompleksowa ze względu chociażby na pasożyty oraz ten szczególny sposób pozbywania się złogów i warto od niej zacząć, a potem robić ją co jakiś czas na zmianę z innymi rodzajami oczyszczań.
          Pozdrawiam

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie