Kwiatowa zupa warzywna

Zupa warzywna to kolejna propozycja na szybkie w przygotowaniu danie idealnie nadające się na post warzywno owocowy.

A dlaczego kwiatowa?

Bo jej główne składniki to kalafior i brokuł – jedne z niewielu warzyw których to co najlepsze, to co zjadamy to właśnie ich kwiaty. Ponadto kalafior i brokuł należą do grupy warzyw krzyżowych, które w swoim składzie zawierają związki siarki nadającej im charakterystyczny gorzko ostry smak i mającej ogromne właściwości prozdrowotne.

Więcej o prozdrowotnych właściwościach żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wzmacnia nasz układ odpornościowy przeczytasz w tym artykule.

Składniki na kwiatową zupę warzywną:

  • 1,2 litra wody
  • ćwierć kalafiora
  • ćwierć brokuła
  • ćwierć kalarepy
  • 15 plasterków pora
  • 2 białe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 suszone pomidory (bez oleju) (możesz pominąć, jeśli akurat nie masz)

Przyprawy:

  • pół łyżeczki macierzanki
  • 2 szczypty kozieradki
  • 2 szczypty kardamonu (opcjonalnie)
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki dobrej soli (u mnie himalajska)

Kwiatowa zupa warzywna – przygotowanie

Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Kalarepęseler pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa na plasterki.

Do gotującej wody dać wszystko oprócz brokuła i kalafiora. Po 15 minutach gotowania dodać kalafior i gotować 3 minuty od zagotowania. Dodać brokuł, dobrze zagotować i wyłączyć gaz. Zostawić pod przykryciem (lub wlać do słoików). Po kolejnych 10 minutach zupa jest gotowa do spożycia.

Kwiatowa zupa warzywna
Kwiatowa zupa warzywna

PRAKTYCZNA PORADA

Część wrzącej potrawy możesz wlać do wyparzonego słoika, upewnić się, że brzeg słoika jest czysty, zakręcić wyparzoną i suchą nakrętką. Postawić na nakrętce i poczekać aż wystygnie. Po tym sprawdzić, czy słoik się zapasteryzował i wstawić do lodówki. Za kilka dni potrawa będzie jak znalazł. Wystarczy ją potem podgrzać (NIE w mikrofalówce).

UWAGA!

Kwiatowa zupa warzywna idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

ZAPRASZAMY! 🙂

Dlaczego warto jeść warzywa krzyżowe?
 

Brokuły obfitują w żelazosiarkęwitaminy z grupy B oraz posiadają więcej witaminy C niż cytrusy. Zawierają witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok, skórę oraz pomaga w przyswajaniu wapnia. Lekko podgotowane zachowają cały swój chlorofil. W nim zaś znajduje się magnez, który w organizmie działa podobnie do witaminy D regulując poziom wapnia. Dodatkowo chlorofil przeciwdziała gazom powstającym na skutek obecnej w brokułach siarki. 

Kalafior zawiera kwas foliowy, witaminę C, beta-karoten. Zarówno brokuł, kalafior jak i kalarepa zawierają w sobie sulforafan nie tylko chroni przed rakiem, ale również potrafi go leczyć.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kwiatowa zupa warzywna
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania