Letnia sałatka z fasolką szparagową i rzodkiewkami

Latem bardzo dobrze się sprawdzają sałatki. Nie są gorące. Szybko się je przygotowuje. A jeśli do tego zadba się o odpowiednie składniki, to wyjdzie z tego pełnowartościowy posiłek przygotowany w 15 minut.

Składniki na letnią sałatkę z fasolką szparagową dla 2 osób:

  • garść fasolki szparagowej
  • 0,5 awokado
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • główka sałaty rzymskiej
  • kawałek ogórka
  • kilka rzodkiewek
  • kilka ulubionych oliwek
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • 2 szczypty dobrej soli
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 2 szczypty suszonego lubczyku

Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Wystarczy 10 minut od zagotowania, aby się nie rozpadła. Jeśli masz fasolkę mrożoną, gotuj 5 minut.
Awokado, pomidory, sałatę i ogórka pokrój na cząstki, rzodkiewki na plasterki, oliwki na pół. Na talerz ułóż kolejno składniki, skrop limonką, olejem, posyp solą, kolendrą, pieprzem i lubczykiem.

Gotowe!

Letnia sałatka z fasolką szparagową i rzodkiewkami
Letnia sałatka z fasolką szparagową i rzodkiewkami
Letnia sałatka z fasolką szparagową i rzodkiewkami
Letnia sałatka z fasolką szparagową i rzodkiewkami

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny

 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Letnia sałatka z fasolką szparagową i rzodkiewkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)