Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym

Makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym

Tatiana Jaworska on 25 października 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Głodna Tatiana zawsze coś wymyśli żeby się najeść. Chciałam zjeść pieczarki (akurat były w lodówce), ale szukałam pomysłu na coś innego niż zazwyczaj i oto jest. Pyszna pasta, czyli makaron z sosem pieczarkowym. Mięsożercy chyba by nawet nie zauważyli, że nie ma tu mięsa 😉

Składniki na makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym dla 4 osób:

  • ulubiony makaron (ja użyłam kukurydzianego)
  • 500 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów lub 400 ml passaty, albo 4 świeże pomidory
  • duża cebula
  • 1 łyżeczka dobrej soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki oregano (możesz pominąć)
  • co najmniej 4 całe łodygi świeżej bazylii z liśćmi
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek ekstra vergine

Pieczarki i cebulę pokrój w bardzo mała kostkę (ja nie ścieram na tarce, ponieważ konsystencja mi nie odpowiada).

Do rondla daj oliwę, a na oliwę cebulę (niech się chwilę poddusi), a następnie pieczarki z przyprawami (oprócz bazylii i czosnku). Niech się gotują 10 minut od zagotowania. Dodaj pomidory z puszki i niech całość się gotuje dodatkowe 5 minut od zagotowania.

Na koniec dodaj posiekane liście bazylii wraz z łodygami, przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i wyłącz gaz.

Sos wyłóż na ugotowany makaron oraz dodaj świeże liście bazylii (wedle uznania) i gotowe.

Makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym

Makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym

Makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym

Makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 1 listopada 2018

    Czy mi się wydaje, czy na zdjęciu widzę zwykły makaron, nie pełnoziarnisty? Można tak? 🙂

    Krzysztof
    Odpowiedz
    • 6 listopada 2018

      Makaron jest kukurydziany – tak jak napisałam w składnikach 🙂
      Pełnoziarnisty będzie dobry, ale jeśli ktoś ma celiakię lub nietolerancję na gluten, to kukurydziany będzie lepszy. A jeśli pytasz czy biały/zwykły można, to w mojej kuchni nie można 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie