Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Skąd pomysł na dodanie jabłek do makowca? Pani Teresa, mama naszego dobrego znajomego, robi tak od lat i podobno jest to najlepszy makowiec na świecie. Mój jest zrobiony inaczej, ale jabłka dodałam, ponieważ pomysł wydał mi się doskonały. I taki jest – przetestowałam na rodzinie, znajomych i sąsiadach – akurat impreza była 😉

Dlaczego kasza jaglana nie mąka jaglana? Bo jak kaszę wypłuczę, to wiem, że była wypłukana. A jak zdarzyło mi się kupić mąkę jaglaną, to po upieczeniu ciasta było ono po prostu gorzkie.

A dlaczego kaszy gryczanej (zmielonej na mąkę) i płatków nie gotuję? Ponieważ trzeba zagęścić ciasto, a do gotowania potrzebna byłaby dodatkowa woda.

Jeśli chcesz, aby makowiec był bezglutenowy, kup płatki owsiane bezglutenowe. One z natury są bezglutenowe, ale aby takie były, muszą być odpowiednio uprawiane. Zmiel je w młynku na mąkę.

Składniki na makowiec z jabłkami:

Ciasto:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku z pomarańczy (mi wystarczyły 3 pomarańcze)
  • 0,5 szklanki mleka, np. roślinnego
  • 4 średnie jabłka
  • 6 łyżek miodu
  • 1 szklanka mąki gryczanej (wystarczy, że zmielisz kaszę gryczaną niepaloną)
  • 1 szklanka mąki owsianej (wystarczy, że zmielisz płatki owsiane)
  • 1 szklanka migdałów lub innych orzechów
  • 1 szklanka rodzynek
  • skórka z 2 pomarańczy

Spód:

  • 1 szklanka suszonych moreli (niesiarkowanych)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 szklanka płatków owsianych

Polewa:

Makowiec z jabłkami – sposób przygotowania

Upewnij się, że w morelach nie znajdziesz pestek i zalej je wrzątkiem, a po 10 minutach wymieszaj z płatkami owsianymi i niech czekają. Wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki (zaraz wykorzystasz skórkę).

Kaszę jaglaną wypłucz i daj do garnka. Mak i 3 jabłka pokrojone na cząstki (nie obieraj) również daj do tego garnka. Wlej wodę, mleko i sok z pomarańczy. Gotuj 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyłącz gaz, dodaj miód i dokładnie zmiksuj. Ja używam tego blendera kielichowego, ale ręczny też może być.

Masa będzie rzadka, dlatego dodaj szklankę mąki gryczanej i szklankę mąki owsianej. Dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie ugotuj skórkę z 2. pomarańczy. Gdy wyciśniesz sok z pomarańczy oddziel skórkę pomarańczową od tej białej wewnętrznej. Pokrój ją na małą kostkę i ugotuj w 100 ml wody (15 minut).

Przygotuj spód:

Morele zmiksuj z płatkami owsianymi i wyłóż tym blachę do pieczenia, na której jest papier do pieczenia.

Przygotuj ciasto:

Gdy ciasto będzie zmiksowane i wymieszane z mąką dodaj do niego posiekane orzechy, całe rodzynki i skórkę z pomarańczy oraz 1. jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód.

Całość wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 st. opcja dół i piecz 30 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj kolejne 10 minut (aby skorzystać z ciepła w piekarniku) i wyjmij ciasto. Gdy przestygnie wylej na nie polewę i wstaw do chłodnego miejsca.

Polewę zrób tak:

Rozpuść tłuszcz kokosowy, dodaj ksylitol, kakao oraz karob i dokładnie wymieszaj (najwygodniej blenderem ręcznym). Polewa będzie chrupiąca. Jeśli zaś nie chcesz aby chrupała, zmiel najpierw ksylitol na puder.

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Smacznego!

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Makowiec z jabłkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 24 grudnia 2018

    Jak duża blacha?

    Joanna
    Odpowiedz
    • 2 stycznia 2019

      Co najwyżej 25×25 cm.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 30 kwietnia 2019

    Dzień dobry, mam pytanie do chlebków bezglutenowych. Dwa pierwsze są chlebkami na zakwasie, ale w przepisie nie widzę zakwasu, czy to tak ma być?

    Małgorzata
    Odpowiedz
    • 3 maja 2019

      Tak ma być, zakwas powstaje podczas wstępnej fermentacji (moczenie) ziarna.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie