Mleko kokosowe bez cukru
Czasami bywa, że z jakiegoś powodu nie możesz pić mleka krowiego, a lubisz je dodać do kawy, kaszy, kakao. Co z tym fantem zrobić? Dobrym rozwiązaniem jest mleko roślinne, na przykład z kokosa. Bardzo je lubię. Jest z nim mało pracy, a jeszcze ciastka można z pozostałości upiec.
Składniki na mleko kokosowe bez cukru:
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki sezamu
- 2 l wody
Wiórki gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj dokładnie z sezamem blenderem kielichowym i przelej przez sitko. Moim blenderem miksuję gorący płyn przez 2 minuty.
Z tej porcji wychodzi 1,1 l mleka. Jeśli uda Ci się lepiej wycisnąć wiórki, mleka będzie nieco więcej. Mleko przelej do butelki i przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięte do tygodnia.
Mleko kokosowe bez cukru
Mleko kokosowe bez cukru
Mleko kokosowe bez cukru
Z pozostałych wiórków robię ciastka (około 32 sztuki):
- 4 szklanki wiórków pozostałych po zrobieniu mleka
- 5 szklanek płatków owsianych
- 2 szklanki rodzynek
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Połącz wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 160 st. Na blasze połóż papier do pieczenia, formułuj płaskie ciastka i układaj na papierze. Blachy wsuń do piekarnika i piecz 10 minut z termoobiegiem lub 15 minut z opcją góra/dół.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Czy gotowanie wiórków nie pozbędzie w części niektórych witamin lub minerałów?
Przy gotowaniu zawsze coś tracimy, ale większość substancji pozostaje.
Pięknie dziękuję za odpowiedź.:)
Czym można zastąpić miód aby równie dobrze skleić całość?
Jajkiem albo tłuszczem kokosowym.