Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Tatiana Jaworska on 22 listopada 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Czasami bywa, że z jakiegoś powodu nie możesz pić mleka krowiego, a lubisz je dodać do kawy, kaszy, kakao. Co z tym fantem zrobić? Dobrym rozwiązaniem jest mleko roślinne, na przykład z kokosa. Bardzo je lubię. Jest z nim mało pracy, a jeszcze ciastka można z pozostałości upiec.

Składniki na mleko kokosowe bez cukru:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 l wody

Wiórki gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj dokładnie z sezamem blenderem kielichowym i przelej przez sitko. Moim blenderem miksuję gorący płyn przez 2 minuty.

Z tej porcji wychodzi 1,1 l mleka. Jeśli uda Ci się lepiej wycisnąć wiórki, mleka będzie nieco więcej. Mleko przelej do butelki i przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięte do tygodnia.

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Z pozostałych wiórków robię ciastka (około 32 sztuki):

  • 4 szklanki wiórków pozostałych po zrobieniu mleka
  • 5 szklanek płatków owsianych
  • 2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Połącz wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 160 st. Na blasze połóż papier do pieczenia, formułuj płaskie ciastka i układaj na papierze.  Blachy wsuń do piekarnika i piecz 10 minut z termoobiegiem lub 15 minut z opcją góra/dół.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Mleko kokosowe bez cukru
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 7 grudnia 2018

    Czy gotowanie wiórków nie pozbędzie w części niektórych witamin lub minerałów?

    Iwona
    Odpowiedz
    • 7 grudnia 2018

      Przy gotowaniu zawsze coś tracimy, ale większość substancji pozostaje.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 8 grudnia 2018

        Pięknie dziękuję za odpowiedź.:)

        Iwona
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie