Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Czasami bywa, że z jakiegoś powodu nie możesz pić mleka krowiego, a lubisz je dodać do kawy, kaszy, kakao. Co z tym fantem zrobić? Dobrym rozwiązaniem jest mleko roślinne, na przykład z kokosa. Bardzo je lubię. Jest z nim mało pracy, a jeszcze ciastka można z pozostałości upiec.

Składniki na mleko kokosowe bez cukru:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • 2 l wody

Wiórki zalej wrzącą wodą. Następnie zmiksuj dokładnie z sezamem w blenderze kielichowym i przecedź przez sito (dobrze wyciśnij). Moim blenderem miksuję gorący płyn przez 2 minuty.

Mleko przelej do butelek lub słoików i przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięte do tygodnia.

Możesz też takie mleko zagotować, przelać do słoików, zakręcić. Słoik postawić na zakrętce, a po ostygnięciu przestawić do lodówki. Zapasteryzowane mleko możesz przechowywać dużo dłużej. Jak długo? U nas stało miesiąc i zostało zużyte, ale można je przechowywać zdecydowanie dłużej. Wypraktykuj.

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Mleko kokosowe bez cukru

Z pozostałych wiórków robię ciastka (około 32 sztuki):

  • 4 szklanki wiórków pozostałych po zrobieniu mleka
  • 5 szklanek płatków owsianych
  • 2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Połącz wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 160 st. Na blasze połóż papier do pieczenia, formułuj płaskie ciastka i układaj na papierze.  Blachy wsuń do piekarnika i piecz 10 minut z termoobiegiem lub 15 minut z opcją góra/dół.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”


Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Mleko kokosowe bez cukru
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 7 grudnia 2018

    Czy gotowanie wiórków nie pozbędzie w części niektórych witamin lub minerałów?

    Iwona
    Odpowiedz
    • 7 grudnia 2018

      Przy gotowaniu zawsze coś tracimy, ale większość substancji pozostaje.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 8 grudnia 2018

        Pięknie dziękuję za odpowiedź.:)

        Iwona
        Odpowiedz
  • 28 grudnia 2018

    Czym można zastąpić miód aby równie dobrze skleić całość?

    Mateusz
    Odpowiedz
    • 2 stycznia 2019

      Jajkiem albo tłuszczem kokosowym.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie