Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Tatiana Jaworska on 1 marca 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Colo vada, Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Gdy przygotowywałam paprykę dla siebie podczas mojego oczyszczania przy okazji zrobiłam porcję dla reszty rodziny. Dodałam doń ser kozi. Papryka nadziewana szpinakiem z serem okazała się bardzo smaczną propozycją na obiad szczególnie dla Michała 🙂

Składniki na paprykę nadziewaną szpinakiem z serem:

  • 4 papryczki
  • 40 dag szpinaku mrożonego rozdrobionego (może być świeży, ale potrzeba go 80 dag)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zdrowej soli (ja dałam himalajską)
  • kilka plastrów koziego sera

Papryka nadziewana szpinakiem z serem – przygotowanie

Papryczki umyj i natnij wzdłuż tak mało, jak się da, aby wyjąć gniazdo nasienne.

Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Cebulę pokrój w maleńką kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Do garnka daj cebulę, posól ją i podgrzej przez 3 minuty na małym ogniu. Mrożony szpinak odsącz na sicie i dodaj do cebuli razem z czosnkiem. Zagotuj i pozostaw na 5 minut. Po lekkim przestudzeniu napełnij farszem papryczki.

Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Papryczki ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby było im bardzo ciasno, by się nie rozpadły, gdy zmiękną podczas pieczenia. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. z opcją góra – dół. Zapiekaj 20 minut. Po wyjęciu połóż na nie ser i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika bez przykrycia. Gotowe.

Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Papryka nadziewana szpinakiem z serem

Dlaczego warto jeść <strong>szpinak</strong>? Dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, min. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. To prawda, że żelazo możesz znaleźć w innych produktach, ale im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej, gdyż nie tylko żelazo jest w szpinaku. Znajdziesz tam również wapńfosformagnez, witaminy B1, B2, PP, C.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Papryka nadziewana szpinakiem z serem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie