Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Poprawiając nawyki żywieniowe co i raz dopada mnie pytanie, to co właściwie mam zjeść? Na przykład na śniadanie: co zamiast kanapki z wędliną, serem żółtym i pomidorem lub ogórkiem? W naszym domu wędlin jadamy coraz mniej, podobnie jest z serem żółtym, więc z czym zrobić sobie rano kanapkę? A może pasta z pieczonego bakłażana?

Oczywiście na śniadanie wcale nie trzeba jeść kanapek, jest wiele innych zdrowych i pożywnych potraw. Jednak, jeżeli już bardzo chcesz coś zdrowego na kanapkę, to odpowiedzią mogą być pyszne pasty warzywne. Może to być pasta z soczewicy, której przepis znajdziesz tutaj, albo pasta z bakłażana, spotykana w krajach arabskich pod nazwami mutabal, baba ghanoush i patlıcan salatası.

Pastę z bakłażana robi się ją bardzo szybko. Bakłażan, szczególnie pieczony, jest bardzo dobrym substytutem mięsa, ma dość neutralny smak, więc stosując przyprawy można go niemalże dowolnie doprawić. Gotową pastę można przez kilka dni przechowywać w lodówce, w połączeniu ze zdrowym pieczywem stanowi sycący i przede wszystkim zdrowy posiłek.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki na zdrową pastę z pieczonego bakłażana:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 z duży lub dwa małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • zdrowa sól, np. himalajska, morska, kamienna
  • mięta świeża lub suszona.

Bakłażana należy przekroić wzdłuż na pół, ponacinać w kratkę i skropić oliwą z oliwek, piec w piekarniku w 170st C przez 20 minut.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Upieczony miąższ bakłażana wydłubać łyżką i poczekać aż ostygnie. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć pestki sezamu. Prażyć należy jedynie do czasu, gdy sezam zacznie intensywnie, przyjemnie pachnieć. Zbyt długie prażenie spowoduje, że będzie gorzki.

Przygotowanie pasty z bakłażana można jeszcze przyśpieszyć wykorzystując gotową, lub wcześniej przyrządzoną pastę sezamową – sos Tahini, przepis znajdziesz tutaj. Wtedy sezamu nie trzeba podprażać i blednować go z oliwą, wystarczy dodać 3 łyżki gotowego sosu Tahini.

Wszystkie składniki: miąższ bakłażana, czosnek, podprażony sezam (lub sos Tahini), sok z cytryny, kmin rzymski, sól i oliwę zblendować na gładką masę w blenderze kielichowym lub ręcznym.

Gotową pastę z bakłażana wyłożyć na płaski talerz, skropić oliwą z oliwek i posypać miętą.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Podawać z kawałkami warzyw: papryka, ogórek, seler naciowy, rzodkiewka, marchewka lub grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.

Przepis na przyrządzenie zdrowego, domowego chleba na zakwasie znajdziesz tutaj.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Dlaczego warto jeść bakłażan?
Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczychbłonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów chroniących tętnice przed szkodliwym cholesterolem zmniejszając utlenianie tzw. dobrego cholesterolu, który ma niską gęstość. Bioflawonoidy odbudowują tętnice i zapobiegają udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta z pieczonego bakłażana
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 29 grudnia 2015

    Super przepis i jak dla mnie to bardzo na czasie bo właśnie odkryłam, że zostały zapomniane bakłażany.
    Mam tylko problem bo nie lubię kminu; czym można by go zastąpić?
    Zastanawiam się też czy nie wmieszć także ciut płatków drożdżowych…

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 29 grudnia 2015

      Ja też nie przepadałem za kminem rzymskim, ale w tym daniu mi świetnie pasuje, natomiast jeżeli z niego zrezygnujesz to i tak będzie pyszne. Jeśli chodzi o płatki drożdżowe to po prostu spróbuj, możesz dodać do małej porcji i zobaczyć co z tego wyjdzie 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 29 grudnia 2015

    Zrobiłam. Całkiem smaczne. Ps. Jak dla mnie kmin niewyczuwalny 😉

    Anna
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie