Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Aromatyczna pasta z bakłażanem

Aromatyczna pasta z bakłażanem

Szykowanie wyzwań to mój ulubiony czas w kuchni. Wymyślam wówczas przepisy do wykorzystania podczas wyzwania. Ten powstał przy okazji przygotowywania wyzwania odzwyczajania się od słodyczy.

Przepisy wówczas musiały mieć bardzo mało cukru, aby trzustka mogła odpocząć. Wielu osobom udało się wtedy porzucić nałóg słodyczowy, co było dla mnie ogromną radością, ponieważ jest on faktycznie niebezpiecznym nałogiem.

Składniki na aromatyczną pastę z bakłażanem:

  • 1 bakłażan około 400 g
  • 1 papryka czerwona około 300 g
  • 10 orzechów włoskich w łupinach
  • 3 sztuki suszonych pomidorów (z oleju lub bez)
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 4 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)

Bakłażana przekrój na pół i ponacinaj. Paprykę pokrój na kilka cząstek.

Bakłażana i paprykę ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz 20 minut. W tym czasie 10 orzechów wyłuskaj z łupinek.

Po upieczeniu warzyw poczekaj aż przestygną, następnie pozbądź się skóry z bakłażana. Wszystko razem zmiksuj na gładko (ja używam tego blendera) i przełóż do słoika. Wstaw do lodówki. Można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia.


Taka pasta jest świetna na kanapki na przykład z kalarepą lub sałatą rzymską.

Dlaczego warto jeść bakłażany?

Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych, między innymi błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów odbudowujących tętnice i zapobiegających udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.

UWAGA: Bezpłatny eBook! „6 kroków do zdrowego odżywiania”


Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Your browser does not support iframes.&amp;amp;lt;/p&amp;amp;gt;&amp;lt;br /&amp;gt;&lt;br /&gt;<br />
&amp;amp;lt;p&amp;amp;gt;

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie