Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasztet warzywny z wątróbką

Pasztet warzywny z wątróbką

Tatiana Jaworska on 23 stycznia 2020 - 13:52 in Bezglutenowe, Potrawy na blender, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Nasza rodzina bardzo lubi pasty i pasztety – jest to doskonały sposób na jedzenie warzyw. W tym pasztecie jest ich mnóstwo, a oprócz tego jest bogaty w białko roślinne i trochę zwierzęcego. Takie pasztety świetnie nadają się jako szybki posiłek poza domem. Wystarczy kawałek chleba pełnoziarnistego, sałata, pomidor, ogórek i pyszny posiłek gotowy 🙂

Składniki na pasztet warzywny z wątróbką:

  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 50 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • 0,5 selera
  • cała jasna część pora
  • 1 pietruszka
  • 2 duże cebule
  • 0,5 rzodkwi, jeśli akurat jest w sklepach
  • 400 ml wody
  • 2 lub nawet 4 łyżki masła klarowanego
  • po 1 łyżce dobrej soli i lubczyku
  • po 0,5 łyżeczki curry, pieprzu, kurkumy i startej gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku

Wszystko razem (oprócz czosnku) gotuj 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Po tym czasie wyłącz gaz i odczekaj kolejne 10 minut, po czym dodaj czosnek i wszystko zmiksuj blenderem na gładko. Ja używam silnego blendera kielichowego, ale ręcznym też da radę.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej doń pasztet i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Zapiekaj 20 minut z opcją góra/dół. Po upieczeniu odczekaj aż pasztet dobrze wystygnie i wówczas wyjmij go z foremki. Możesz go przechowywać w lodówce około 4 dni. Czas pieczenia zależy od wielkości foremki.

Zatem piekąc pasztet w dwóch foremkach 1-litrowych, pieczesz 20 minut. Jeśli zaś cały pasztet wlejesz do foremki 2-litrowej, to piecz go 30 minut góra/dół.

Z tej porcji wychodzi około dwa litry pasztetu. Ja część wlewam do jednej litrowej foremki i piekę, a resztę przelewam do czystych słoików. Gotuję je 10 minut w garnku z wodą, która sięga do połowy słoika, wystawiam, dokręcam nakrętki i stawiam na nich słoiki, aby wystygły.

Po wystudzeniu upewniam się, że są zapasteryzowane (sprawdzam, czy wieczko jest wklęsłe) i przestawiam do lodówki. Tam mogą czekać na zjedzenie co najmniej miesiąc, a niektóre u nas stoją ponad 3 miesiące. Są doskonałe na wycieczki.

Źródła informacji

UWAGA: eBook!
22 fantastyczne pasty i pasztety bezmięsne

 

  • szczegółowe przepisy na 22 zdrowe i smaczne pasty i pasztety warzywne,
  • każdy przepis jest opatrzony wysokiej jakości zdjęciem gotowej potrawy,
  • spis produktów potrzebnych do wykonania przepisów.

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 29 stycznia 2020

    Super. Jutro wypróbuję 😉

    Ania
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie