Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Tatiana Jaworska on 27 kwietnia 2016 - 06:00 in Bez kategorii, Bezglutenowe, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Ostatnio chodził za mną pasztet. Te, które zazwyczaj robię, jako główny składnik mają pieczarki albo ciecierzycę. Tym razem zamiast pieczarek dałam marchewkę i coś tam jeszcze zmieniłam. Wyszło pysznie. Starszy syn powiedział:  bardzo dobry pasztet mamo. Nie jest wylewny, więc cztery słowa to bardzo dużo 😉

Pasztet z marchewki i soczewicy jest bardzo delikatny w smaku i doskonale komponuje się z sałatą, kapustą pekińską posiekaną natką pietruszki, ogórkiem kiszonym lub pomidorem.

Najmłodsze dziecko zjadło od razu 3 kawałki.

Składniki na pasztet z marchewki i soczewicy:

  • 50 dag marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 1 szklanka suchej soczewicy pomarańczowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 0,5 łyżeczki kozieradki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka dobrej soli (ja lubię himalajską)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 szczypty cząbru
  • 0,5 łyżeczki bazylii

Marchewkę, pietruszkęcebulę i seler pokroić i dać do garnka z przyprawami i masłem. Wlać szklankę wody, na wierzch nasypać soczewicę i gotować 15 minut.

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Po ugotowaniu odlać wodę, dodać czosnek i wszystko zmiksować na gładką masę. Gdy lekko przestygnie dodać jajko i zmiksować.

Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.

Piec w 160 st z termoobiegiem przez 20 minut, a następnie tylko dół przez kolejne 30 minut.

Gotowe! Tężeje na drugi dzień.

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Przechowuję go w lodówce bez przykrycia.

Smacznego! 🙂

Praktyczna rada

Można również taki pasztet upiec w słoikach (10 minut krócej niż ten w foremce). Wyjąć z piekarnika i od razu zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Pozostawić “do góry nogami”, po wystudzeniu sprawdzić, czy się zapasteryzowały i schować do lodówki.

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Jej regularne spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie oraz tym, którzy stosują dietę odchudzającą.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Your browser does not support iframes.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z marchewki i soczewicy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

11 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 Komentarze
  • 27 kwietnia 2016

    Za mną też ostatnio chodził pasztet 🙂 Zrobiłam taki o: http://weganon.blogspot.com/2016/03/jaglany-pasztet-z-jarmuzem-i-suszonymi.html i mogę śmiało polecić – dla mnie przepyszny! Połączenie strączków, kaszy i słonecznika jest super, bo pasztet fajnie się kroi, a dodatkowo podkreśla smak jarmużu i pomidorów 🙂 Oczywiście ten zapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam czerwoną soczewicę i myślę, że marchewką to bardzo dobre połączenie 🙂

    Beata
    Odpowiedz
  • 9 maja 2016

    Kurcze, nie mogę się doczytać kiedy to jajko dodać, ale pewnie w tym samym czasie co czosnek?

    Ania
    Odpowiedz
    • 9 maja 2016

      Ups, nie napisałam, bo ono nie jest niezbędne. Ale jeśli już dajesz, to oczywiście na koniec i na dodatek jak masa nieco przestygnie. Zaraz poprawiam we wpisie 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 12 maja 2016

        Zrobiłam 🙂 Smaczny. Ale następnym razem dam mniej soli. Dziękuję za przepis 🙂

        Ania
        Odpowiedz
        • 12 maja 2016

          A to ciekawe, co piszesz. Wydawało mi się, że ja bardzo mało solę, a tu jest ktoś, kto soli jeszcze mniej 🙂
          Pozdrawiam i cieszę się, że smakował 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 11 maja 2016

    Zrobię na pewno w najbliższym czasie, bo pasztet chodzi za mną od dłuższego czasu, a ten jest bardzo prosty.
    Ale naprawdę można coś piec w normalnym słoiku? Nie popęka?

    Odpowiedz
    • 11 maja 2016

      Mi nie popękały 🙂 Poza tym, na przykład przed pasteryzacją słoiki się wyparza w piekarniku na 160 stopniach i nie pękają.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 13 maja 2016

    Pasztet jest przepyszny! 🙂 Pozdrawiam

    Anna Janczar
    Odpowiedz
    • 13 maja 2016

      Dziękuję za podzielenie się! 🙂 I również pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 21 maja 2018

    Pasztet wyszedł bardzo dobry, ale czy na pewno trzeba dodać 1,5 łyżki a nie łyżeczki soli? Wyszedł dość słony, nawet dla takiej miłośniczki soli jak ja 😉 Przy okazji, gratuluję świetnych i prostych pomysłów na zdrowe jedzenie. Wypróbowałam już kilka przepisów i wszystkie dania mi smakowały. Pozdrawiam. E.

    E
    Odpowiedz
    • 21 maja 2018

      Hmm, nie jestem już pewna – robię to na ‘oko’, ale zmieniłam na 1 łyżkę. Powinno być ok. Dziękuję 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie