Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Tatiana Jaworska on 28 grudnia 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Byłam w trakcie kompletowania przepisów do kursu bezglutenowego i spodziewaliśmy się gości. Doskonała okazja do testowania przepisów, bo przecież wszystko, co ugotuję czy upiekę trzeba zjeść. Więc upiekłam chleb i dwa ciasta. Jedno z ciast zdecydowanie wymaga dopracowania, ale murzynek… M U R Z Y N E K zniknął w okamgnieniu. A że jadły go również dzieci, więc opcja “z grzeczności” odpada.

Składniki na pełnoziarnisty murzynek bez glutenu:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego (buraczanego, trzcinowego) lub ksylitolu
  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 1 szklanka dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 3 jaja

Polewa:

  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru nierafinowanego (buraczanego, trzcinowego) lub ksylitolu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu do zjedzenia w okamgnieniu – wykonanie

W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz obie mieszanki, ale zrób to bardzo szybko. Zbyt długie i dokładne mieszanie spowoduje, że będzie z ciasta zakalec.

Blachę (24×28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej nań ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 35-40 minut.

Po upieczeniu ciasta przygotuj polewę: rozpuść tłuszcz kokosowy i wymieszaj z kakao i cukrem. Jeżeli posiadasz karob możesz go dodać zamiast części kakao w proporcji pół na pół. Cukier możesz zmielić na puder. Ale nie jest to konieczne, wówczas polewa będzie chrupiąca. Polej nią jeszcze ciepłe ciasto.

I gotowe – proste 🙂

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu

 

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pełnoziarnisty murzynek bez glutenu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 29 grudnia 2017

    Czym mogę zastąpić jajka? Niestety mam na nie alergie 🙁

    Marta
    Odpowiedz
    • 2 stycznia 2018

      Zrób kleik z siemienia: 2 łyżki samodzielnie zmielonego siemienia zalej wrzątkiem, przykryj i odczekaj 15 minut. Całość po przestudzeniu połącz z ciastem. 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 9 lutego 2018

    Czy mogę zastąpić cukier miodem?

    Marta
    Odpowiedz
    • 11 lutego 2018

      Jak najbardziej.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie