Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Tatiana Jaworska on 8 listopada 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Taki pieczony smakołyk jest dla mnie lepszy od ciasta. No sama słodycz. Można też wszystkie składniki po prostu dusić w garnku, będzie szybciej, ale dzisiejsza forma jest dobra dla odmiany. Dzieci lubią taką odmianę. Dzieci. Wszyscy lubimy! Taki obiad wygląda o wiele ciekawiej.

Składniki na pieczarki faszerowane szpinakiem dla 4 osób:

  • 0,5 kg bardzo dużych pieczarek
  • paczka (u nas dwie) szpinaku świeżego
  • 3-4 łyżki jakichkolwiek orzechów
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • kilka plastrów sera koziego twardego

Pieczarki umyj i nieco wytnij środki. Szczególnie nóżki odetnij. Nie wkładaj w to zbyt dużo pracy, tak tylko aby zrobić trochę miejsca dla farszu. Nóżki następnie pokrój i daj do garnka z rozgrzanym tłuszczem – niech się poduszą na małym ogniu 10 minut – dodasz do farszu (szkoda wyrzucać). w tym czasie włącz piekarnik na 160 st., a przygotowane pieczarki ułóż na blasze.

Po 10 minutach daj do garnka z nóżkami od pieczarek umyty szpinak i zagotuj. Jak trzeba daj 3 łyżki wody, aby tylko się nie przypalił (szpinak ma zmięknąć). Na koniec dodaj posiekane nożem orzechy, przyprawy i czosnek. Wymieszaj i nałóż na pieczarki. Posyp startym serem lub plasterkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut.

Najlepsze z sałatą.

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

A dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, m.in. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. W szpinaku znajdziesz również wapńfosformagnez, witaminy B1, B2, PP, C.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczarki faszerowane szpinakiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie