Pieczona karkówka z warzywami
Długo pieczona z dodatkiem kilku ząbków czosnku i suszonych ziół. Bardzo delikatna i aromatyczna pieczeń z karkówki wprost rozpływa się w ustach. Sprawdzi się doskonale w roli dania głównego podawana z gotowanymi na parze warzywami.
Składniki na pieczeń z karkówki:
- 1 kg karkówki
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki suszonego lubczyku
- sól z ziołami (bez glutaminianu)
Karkówkę ponacinaj, zaś w nacięcia włóż plastry czosnku. Oprósz solą i pokruszonym lubczykiem. Wstaw w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz:
- około 30 minut w temperaturze 270 stopni – aż mięso się zarumieni, następnie
- około 30 minut w temperaturze 180 stopni, po czym
- wyłącz piekarnik i pozostaw pieczeń na około 30 minut. Pozwoli to zaoszczędzić energię, a karkówka się dopiecze.
Podawaj z marchewką, kalafiorem i cukinią ugotowanymi na parze. Ja do przyrządzania dań na parze używam takiego wynalazku – sprawuje się doskonale!
Smacznego:-)
Porcja dla 6 osób.
A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na pieczoną karkówkę? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.