Sprawdź konkurs!
/ Dieta Ewy Dąbrowskiej / Postna pasta bakłażanowo-paprykowa

Postna pasta bakłażanowo-paprykowa

To jest właściwie to samo, co bałkański ajwar, tylko że w wersji dla osób na oczyszczaniu owocowo-warzywnym. Ajwar możesz zjeść z warzywami jako dip.

Składniki na postną pastę bakłażanowo-paprykową:

  • bakłażan o wadze około 40 dag
  • 3 papryki o wadze około 60 dag
  • cebula o wadze około 10 dag
  • pomidory o wadze około 20 dag
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szczypty pieprzu

Postna pasta bakłażanowo-paprykowa – sposób przygotowania.

Rozgrzej piekarnik do 150 st z termoobiegiem. Na blasze połóż przeciętego na pół i ponacinanego bakłażana, oczyszczone z nasion papryki, obraną cebulę i pomidory przekrojone na pół.

Postna pasta bakłażanowo-paprykowa

Postna pasta bakłażanowo-paprykowa

Piecz 30 minut, wyłącz piekarnik i poczekaj z wyjęciem jeszcze około 10 minut.

Następnie papryki przełóż do słoja i zakręć, aby zaparowały (na 10 minut) – dzięki temu łatwiej pozbędziesz się skórek.

Bakłażana ze skóry wydobądź łyżką, z papryk i pomidorów zdejmij skórę. Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe. Z tej ilości składników otrzymasz około 700 ml wyśmienitej pasty.

Postna pasta bakłażanowo-paprykowa

Postna pasta bakłażanowo-paprykowa

Postna pasta bakłażanowo-paprykowa doskonale sprawdzi się w ramach postu warzywno-owocowego.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Oczyszczanie warzywno-owocowe w 2 tygodnie.

Przed przystąpieniem do kursu obawiałam się czy podołam i czy wytrwam do końca. Po przejściu oczyszczania zauważyłam lekkość jelit, brak wzdęć i regularność wypróżnień. Dodatkowo zelżały mi bóle stawowo-mięśniowe.

Mam teraz lepsze samopoczucie i więcej energii. Schudłam też około 5 kg. Najbardziej mi się podobało prowadzenie przez Was tego kursu. Czułam się zaopiekowana, otrzymywałam wsparcie i zainteresowanie prowadzących i współuczestników.

Nie byłam jedną z wielu anonimowych osób, dla mnie to ważny wspierający element. Takie oczyszczanie polecam każdemu!

Anna Kowalczyk

Dlaczego warto jeść<strong> bakłażany?</strong> Dlaczego warto jeść bakłażany?

Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych, między innymi błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów odbudowujących tętnice i zapobiegających udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

“5 kluczowych zasad oczyszczania

warzywno-owocowego”

 

Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Your browser does not support iframes.

Źródła informacji

 

 

 

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Postna pasta bakłażanowo-paprykowa
Opublikowany w
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie