Pstrąg na szpinaku z brokułem
Lubimy robić pstrąga. Dzieci zjadają go ze smakiem. Nawet junior, który “nie lubi rybki”, pstrąga zje 😉 Można go przyrządzić na kilka sposobów, ale pieczony z dodatkiem warzyw jest pyszny i prosty w przygotowaniu.
Składniki na pstrąga na szpinaku z brokułem dla 1 osoby:
- pstrąg tęczowy 1 sztuka (ok. 200 g)
- 5 szczypt dobrej soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g szpinaku
- 250 g brokuła (0,5 sztuki)
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
Pstrąga posyp solą i pieprzem, odczekaj co najmniej 20 minut (możesz dłużej). Możesz pokroić go na porcje. Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz pod przykryciem 30 minut.
W rondlu uduś szpinak z dodatkiem szczypty soli i z brokułem podzielonym na różyczki. Duś chwilę, aby szpinak tylko zmiękł, a brokuł był chrupiący. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na talerzu ułóż pstrąga (polej go sokiem z cytryny), a obok ułóż szpinak z brokułem.
Pstrąg na szpinaku z brokułem
Pstrąg na szpinaku z brokułem
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim: