Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pstrąg na szpinaku z brokułem

Pstrąg na szpinaku z brokułem

Tatiana Jaworska on 29 listopada 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Lubimy robić pstrąga. Dzieci zjadają go ze smakiem. Nawet junior, który “nie lubi rybki”, pstrąga zje 😉 Można go przyrządzić na kilka sposobów, ale pieczony z dodatkiem warzyw jest pyszny i prosty w przygotowaniu.

Składniki na pstrąga na szpinaku z brokułem dla 1 osoby:

  • pstrąg tęczowy 1 sztuka (ok. 200 g)
  • 5 szczypt dobrej soli
  •  2 szczypty pieprzu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g szpinaku
  • 250 g brokuła (0,5 sztuki)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny

Pstrąga posyp solą i pieprzem, odczekaj co najmniej 20 minut (możesz dłużej). Możesz pokroić go na porcje. Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz pod przykryciem 30 minut.

W rondlu uduś szpinak z dodatkiem szczypty soli i z brokułem podzielonym na różyczki. Duś chwilę, aby szpinak tylko zmiękł, a brokuł był chrupiący. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na talerzu ułóż pstrąga (polej go sokiem z cytryny), a obok ułóż szpinak z brokułem.

Pstrąg na szpinaku z brokułem

Pstrąg na szpinaku z brokułem

Pstrąg na szpinaku z brokułem

Pstrąg na szpinaku z brokułem

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie