Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka

Tatiana, a kiedy robimy przepis na hummus? Janek, a dokładnie Jan Krzysztof Szczygieł, po tym jak zasmakował nam jego smalec z fasoli, i po tym, jak rozszedł się po Facebook’u, postanowił podzielić się swoim przepisem na hummus. A hummus ten jest wyjątkowy, bo z dużą ilością prozdrowotnej kurkumy.

Składniki na rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka:

  • 400 g ciecierzycy
  • 1 łyżeczka dobrej dobrej soli do gotowania
  • 1 łyżka stołowa kminu rzymskiego
  • 2 łyżki sezamu lub pasty tahini
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • kilka szczypt pieprzu (ile lubisz) – to bardzo zwiększa przyswajalność kurkumy
  • 1-2 łyżki stołowe kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek ekstra vergine

Hummus z kurkumą – Janka sposób wykonania

400 gram ciecierzycy namaczamy w wodzie na około 12 godzin. Dobrze, jest wymienić wodę moczącej się ciecierzycy po kilku godzinach. Następnie gotujemy ciecierzycę z dużą ilością wody około 70 minut, również wymieniając wodę po około 20 – 30 minutach gotowania. Na około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę soli.

Nie odcedzamy, lecz odstawiamy ciecierzycę do ostygnięcia na kilka godzin. Potem w blenderze miksujemy łyżkę stołową kminu rzymskiego, możemy tu dodać dwie łyżki stołowe ziaren sezamu, lub dwie łyżki pasty tahini z sezamu. Dodajemy do miksowania trzy średnie ząbki czosnku, pieprz i sól.

Zmiksowane wyjmujemy do miseczki, aby następnie miksować ciecierzycę. Aby pasta nie była zbyt sucha dodajemy wody z gotowania, a następnie dodajemy zmiksowane wcześniej przyprawy. Do tego dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz jedną albo dwie łyżki stołowe kurkumy (wg uznania i co kto lubi). Dodajemy świeżą posiekana pietruszkę (albo suszoną) i cztery łyżki stołowe oliwy z oliwek. To wszystko miksujemy  i odstawiamy na godzinę by pasta się zharmonizowała. Smacznego ?

Ale nie tylko przepis Janek podrzucił:

Tatiano może warto wspomnieć o właściwościach kurkumy przy tej okazji? Dzieci w Indiach piją z rana szklankę mleka z łyżką kurkumy. Ona jest genialna z powodu swoich zdrowotnych właściwości ? Czy chciałabyś jakieś zdjęcie moje dodać?

Tak, o kurkumie napiszę i o ciecierzycy. Zdjęcie byłoby super. Jakieś teraz, które chcesz. A jak kiedyś byś pamiętał i chciał, to może z humusem? Na przykład nabranym na jakieś warzywo? Zawsze mogę podłączyć, jak coś zrobisz ? A tej kurkumy to aż tak dużo? 1-2 łyżki STOŁOWE?

Tak tak – ona da genialny korzenny posmak. Ale też dlatego piszę łyżkę albo dwie. Ja dodaję dwie, ona ma mieć właściwości lecznicze i smakowe. Gdy dodamy na taką ilość (400 g) ciecierzycy to smak zmienia – prawda. Dlatego to jest hummus z kurkumą.

Będę musiała spróbować z taką dużą ilością. Ciekawa jestem. Smaku mi narobiłeś. Dzisiaj wstawiam ciecierzycę do namoczenia 🙂

Można dodać w tym wypadku też tylko jeden ząbek czosnku, małą łyżeczkę kurkumy, ale to wtedy jest symboliczne i zdrowotnie “słabe”. Jak kto woli.

Ale tu chodzi o TWÓJ ulubiony hummus ?

I otrzymałam zdjęcie:

Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka
Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka

A z uśmiechem?

Ha ha, masz słuszną uwagę.  Ty wiesz, że ostatnio nie mam takich? Coś poszukam.

Poszukaj, proszę, bo powinieneś wyglądać na szczęśliwego po tym hummusie.

Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka
Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka

Te wykorzystam, ale mam mieszane uczucia. Ja to bym bardziej widziała takie w plenerze. Słońce, uśmiech. Dlatego, że tak się odżywiając jesteś radosny i witalny, bo zdrowe jedzenie tak Cię napędza. I że dzielisz się swoją ulubioną potrawą, bo chcesz, żeby inni też byli radośni. Więc to zdjęcie ma napawać optymizmem. Co Ty na to?

Tak, masz rację. To wstrzymajmy się do 1 – 4 czerwca. Będę u znajomych na działce, gdzie jest zielono. Zrobię hummus i wtedy zrobię fajne fotki.

I przyszły:

Co Ty na to?

Wiem, że to niepoprawny wyraz, ale zarąbiste (dostałam ich więcej).

W pewnych kręgach poprawny 😉

Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka
Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka
Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka
Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka

??????????????????????????????????????

W naszej kuchni do miksowania  ciecierzycy na hummus używamy naszego ulubionego blendera wysokoobrotowego.

Dlaczego warto spożywać kurkumę?
 Kurkuma działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, dlatego jest szczególnie dobra przy przeziębieniach i infekcjach. Poprawia trawienie, rozpuszcza kamienie żółciowe, działa uzdrawiająco na wątrobę, zwiększa elastyczność wiązadeł i zmniejsza obrzęki stawów. Jest przeciwnowotworowa. Uśmierza bóle menstruacyjne. Aby zwiększyć jej przyswajalność należy dodać pieprz.
 

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
 Ciecierzyca zwana cieciorką jest bardzo bogatym źródłem zdrowego białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik i cenne mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga przeciwdziałać miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci.
 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Rewelacyjny hummus z kurkumą od Janka
Opublikowany w
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)