Sałatka z fasolką szparagową i awokado
Którą fasolkę szparagową lubisz najbardziej – zieloną czy żółtą? W naszym domu podzieliliśmy się na dwa obozy – mniej więcej po połowie. W efekcie najczęściej na jeden posiłek gotujemy obydwie – każdy zjada tę, która mu bardziej smakuje 🙂
Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych, oprócz odżywiającej nasz mikrobom skrobi opornej (błonnik) zawiera również białko. Warto po nią sięgać regularnie – latem i jesienią kupując świeżą a w okresach zimowych mrożoną.
Doskonale nadaje się do przyrządzania na parze – ma wtedy bardzo delikatny, słodko słony smak. Najlepiej smakuje lekko niedogotowana – jej chrupiąca konsystencja doskonale współgra z miękkością awokado i szpinaku, tak jak w poniższej sałatce.
Składniki na sałatkę z fasolką szparagową i awokado dla 1. osoby:
- garść fasolki szparagowej
- 0,5 awokado
- garść szpinaku
- garść roszponki
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 1 szczypta dobrej soli
- 1 łyżka oleju lnianego
- dodatkowe zioła, jakie lubisz
Fasolkę szparagową ugotuj na parze 10 minut od zagotowania. Jeśli masz mrożoną, to 5 minut.
Pozostałe warzywa pokrój na kawałki według uznania. Na talerzu ułóż: liście szpinaku, fasolkę, roszponkę, awokado skropione sokiem z cytryny (aby nie ściemniało), posyp szczyptą soli i polej olejem.