Sałatka z granatem

Robiąc zakupy spożywcze w lokalnym sklepie spotkałem Katarzynę – czytelniczkę naszego bloga. Kasia podzieliła się ze mną ciekawym przepisem na szybką i niecodzienną sałatkę.

Spodobały mi się składniki tego przepisu, oczywiście nie byłbym sobą, gdybym go nie wypróbował 🙂

Składniki na sałatkę z granatem:granat_maly

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 dojrzały granat
  • jogurt naturalny

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Seler umyć i pokroić w cienkie paski, z owocu granata wydłubać słodkie czerwone pestki.

Wszystko delikatnie wymieszać i polać jogurtem naturalnym – można go zrobić samodzielnie, przepis znajdziesz tutaj.

Jak rozłupać owoc granatu? Nie wiem jak ty, ale ja długo nie miałem skutecznego sposobu, jak szybko oddzielić jego smakowite pestki od gorzkiego białego miąższu. Aż poznałem tę rewelacją metodę:

  1. Umyty granat natnij (około 1 cm głębokości) w poprzek owoca.
  2. Rozdziel połówki od siebie przekręcając je w przeciwnych kierunkach.
  3. Trzymając je nad dużym talerzem opukuj dokładnie (od strony skórki) trzonkiem noża, aż skórki staną się miękkie.
  4. Podczas opukiwania część nasion sama wypadnie, resztę wydłub delikatnie nożem.

Sałatka bardzo nam smakowała, błyskawicznie zniknęła z talerza.

Dlaczego warto jeść granat?
Zawiera duże ilości polifenoli – związków przeciwutleniających hamujących powstawanie wolnych rodników, które są przyczyną przyspieszonego starzenia, jak również zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. W medycynie leczącej dietą stosowany jest na problemy z pęcherzem moczowym i jako środek wzmacniający dziąsła. Jest owocem słodko-kwaśnym, więc dobrze komponuje się produktami wysokobiałkowymi (jogurty, mięsa, rośliny strączkowe, nasiona).

A może Ty masz jakiś ciekawy i zdrowy przepis z wykorzystaniem granatu? Jeśli tak, podziel się nim w formie komentarza pod tym artykułem.