Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Tatiana Jaworska on 11 października 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Sałatka, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Ha! To przechytrzyłam córkę, która uparcie twierdzi, że nie lubi awokado. Chłopaki je jedzą (najmłodszy z wielkim smakiem), a ona twierdzi, że za późno zaczęliśmy jej je proponować i już się nie przyzwyczai. No cóż – cwaniaczek – ale w sałatce zjadła…

Składniki na sałatkę z jajek i awokado z lubczykiem:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 dojrzałe, czyli miękkie awokado
  • 1 ogórek świeży (tak około 25 cm)
  • garść szpinaku świeżego
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę cebuli czerwonej
  • 3-4 szczypty dobrej soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 0,5 łyżeczki lubczyku

Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Ogórka obierz lub nie i pokrój w kostkę. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.

Awokado przekrój na wskroś wokół pestki i podziel je na pół. Wyjmij pestkę i nożem pokrój awokado w kostkę jeszcze w skórce, po czym wysyp ze skórki do sałatki. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, przyprawy i zamieszaj.

W zależności od tego, jak drobno pokroisz składniki, może wyjść z tego sałatka lub pasta.

Sałatkę można zjeść ze smakiem na przykład na sałacie rzymskiej.

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem

Dlaczego warto jeść awokado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z jajek i awokado z lubczykiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 11 października 2018

    mniam mniam

    Ania
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie