Sałatka z kapusty białej

Kapusta biała należy do rodziny roślin krzyżowych, które przygotowane w pewien szczególny sposób nabierają silnych właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Jaki to sposób i na czym polegają te właściwości?

Warzywa krzyżowe w swoim składzie zawierają siarkę nadającą jej ostry, gorzki smak. Podczas miażdżenia, ugniatania lub bardzo drobnego siekania ściany komórkowe są zgniatane a uwolniona siarka pod wpływem enzymów zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym.

Dlatego przygotowując sałatkę z kapusty i z każdego innego warzywa krzyżowego (np. brokuł, kalafior, brukselka) zadbaj o to, aby je drobno posiekać. Potem odczekaj przynajmniej 15 minut – wtedy wytwarzają się te prozdrowotne substancje.

Składniki na sałatkę z kapusty białej dla 1. osoby:

  • garść białej kapusty
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 2 szczypty dobrej soli
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • szczypta wybranych ziół, np. lubczyku


Kapustę pokrój w cienkie pióra, posól i zamieszaj. Odstaw na około 10 minut, aby kapusta zmiękła. Pougniataj ją w międzyczasie.

Pozostałe składniki pokrój w ulubiony sposób i dodaj do kapusty. Dodaj olej i wszystko razem wymieszaj.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.