Sprawdź konkurs!
/ Sałatka / Sałatka z pęczakiem i awokado

Sałatka z pęczakiem i awokado

Michał Jaworski on 15 kwietnia 2016 - 06:00 in Sałatka, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Często można spotkać sałatki na bazie ryżu, makaronu i innych co bardziej egzotycznych wypełniaczy. A czemu nie wrócić do korzeni i nie zainteresować się znaną i od lat jadaną w Polsce kaszą jęczmienną? Pęczak jest pełnoziarnisty, czyli zawiera błonnik i cenne składniki odżywcze, a do tego zrobiony w wersji al’dente w ciekawy sposób uatrakcyjnia konsystencję – chrupie trochę jak kawior 🙂

Przepis na sałatkę z pęczakiem przesłała mi jedna z przemiłych czytelniczek naszego bloga – Beata. Napisała, że zobaczyła na naszym blogu przepis na podpłomyki gryczane, podane z sosem z awokado. I właśnie awokado przywołało u niej wspomnienie pysznej i zdrowej sałatki z pęczakiem, którą jadła podczas niedawnych świąt u swoich rodziców.

Ostatniej niedzieli korzystając z wolnego przedpołudnia przyrządziłem sałatkę według przepisu Beaty, wstawiłem do lodówki i podałem rodzinie na podwieczorek. Mi zasmakowała od razu, ale swoje prawdziwe oblicze pokazała po kilku godzinach spędzonych w lodówce – po zharmonizowaniu się jej smaków 🙂

Sałatka z pęczakiem i awokado

Sałatka z pęczakiem i awokado

Składniki na sałatkę z pęczakiem i awokado:

  • 0,75 szklanki pęczaku ugotowanego w 1,5 szklanki wody z 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ogórek świeży
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka oliwek (czarne lub zielone)
  • szczypta papryki chilli lub zwykłej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki ulubionego, zdrowego oleju roślinnego
  • dobra sól i pieprz do smaku

Pęczak po ugotowaniu wystudzić. Można go też ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce w szklanym zamkniętym naczyniu.

Wszystkie składniki pokroić wg uznania, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki się połączyły – pycha!

Sałatka z pęczakiem i awokado

Sałatka z pęczakiem i awokado

Sałatka z pęczakiem i awokado

Sałatka z pęczakiem i awokado

Dlaczego warto jeść avocado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

A może Ty masz pomysł na jakieś ciekawe, smaczne i zdrowe danie? Napisz mi w komentarzu albo na maila, chętnie spróbuję i może również opublikuję je na blogu 🙂

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z pęczakiem i awokado
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 7 maja 2016

    Dzisiaj zrobiłam tą sałatkę.Jest przepyszna.

    Gocha
    Odpowiedz
    • 7 maja 2016

      Bardzo się cieszę. I witaj na naszym blogu, Gocha! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 10 maja 2016

    Doskonały pomysł na sałatkę z pęczakiem 🙂 Zrobiłam i smakiem się bardzo cieszyłam. Sałatka ta była dodatkiem do pieczonego pstrąga. Wszystko ugotowane wczoraj wieczorem i zjedzone dziś w pracy. Dziękuję za podsunięcie pomysłu, bez niego pęczak byłby nudny 🙂

    Arina
    Odpowiedz
  • 2 października 2016

    Czy ten sok z pomarańczy dodać do gotowania czy jako dressing?

    Iza
    Odpowiedz
    • 2 października 2016

      Dodać do dressingu 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie