Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Sałatka z pieczoną dynią i soczewicą

Sałatka z pieczoną dynią i soczewicą

Tatiana Jaworska on 16 stycznia 2020 - 06:00 in Bezglutenowe, Oczyszczanie, Sałatka, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Taki pomysł na sałatkę przyszedł mi do głowy przy okazji tworzenia wyzwanie soczewicowego. Pieczona dynia, warzywa sałatkowe i soczewica. Mmm – pycha. Szczególne ta dynia 🙂 Wzbogaca smak sałatki tak, że po żaden dodatkowy składnik nie sięgam. Warto przy okazji pieczenia dyni ze szpinakiem na obiad upiec jej więcej i zrobić sałatkę na kolację.

Składniki na sałatkę z pieczoną dynią i soczewicą dla 2. osób:

  • 20 dag dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki soczewicy czarnej lub zielonej
  • 2 garście szpinaku
  • kilka plasterków świeżej marchewki
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • kawałek startej rzodkwi lub kalarepy
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dynię (jeśli Hokkaido to ze skórą) pokrój w paski i włóż do nagrzanego piekarnika – 170 st. góra/dół, albo 150 st. z termoobiegiem. Piecz 20 minut.

W tym czasie ugotuj wypłukaną soczewicę – w dwa razy większej ilości wody niż soczewicy – 15 minut od zagotowania.

Na talerzu ułóż kapustę pekińską, szpinak, marchewkę, soczewicę, dynię i polej sokiem z cytryny, oliwą, posyp migdałami i gotowe.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

A dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

 

Od czego zacząć rozsądne wprowadzanie zdrowego odżywiania?

Zajrzyj do tego bezpłatnego e-booka, znajdziesz w nim 6 kluczowych kroków jak to zrobić.


 

Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
Nazwa przepisu
Intrygująca sałatka z pieczoną dynią
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie