Śledzie w zalewie z octem jabłkowym
Moja mama zawsze przy okazjach świątecznych (choć nie tylko) robi rybę w galarecie, w occie, po grecku. To bardzo praktyczne i efektowne rozwiązania, choć co do ryby w occie można by polemizować, czy wygląda efektownie.
Za to jest bardzo smaczna.
Dlaczego właśnie śledzie? Mam wrażenie, że śledzie są bardzo niedocenianymi rybami. Nawet w sklepach stanowią rzadkość. A szkoda, ponieważ to bardzo zdrowe dziko żyjące ryby. Są bogatym źródłem witamin (A, D, E, B6, B12), omega-3, białka i mikroelementów, w tym żelaza, cynku, potasu, fosforu, miedzi, jodu. Zawierają kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Niepozorne superryby 🙂
Śledzie do tego przepisu należy kupić świeże (nie solone) i obsmażyć, ale nie chodzi o mocne usmażenie, tylko raczej o delikatne uduszenie na patelni.
Składniki na śledzie w zalewie z octem jabłkowym:
- 1 kg świeżych śledzi
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu jabłkowego (najlepiej, aby był domowy, ale może być ze sklepu)
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli morskiej do zalewy
- 4 cebule
- 2 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu
- 1 łyżka soli morskiej do zalewy
- sól morska do posolenia ryby – około łyżki
- masło klarowane do usmażenia ryby
Śledzie posól i pozostaw najlepiej na noc w lodówce. Albo chociaż na 1 godzinę 🙂
Na patelni rozgrzej masło klarowane i połóż śledzie. Przykryj pokrywką, zmniejsz gaz i za 5 minut delikatnie je obróć. Przykryj i duś kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę, gaz zostaw na małym ogniu i poczekaj jeszcze 5 minut, aby ryba odparowała na patelni.
Podczas smażenia ryb przygotuj zalewę. Zagotuj wodę, dodaj przyprawy i cebulę pokrojoną w krążki i gotuj 15 minut. Dodaj ocet jabłkowy, syrop klonowy i zagotuj.
Usmażone śledzie przełóż do szklanego naczynia z zalewą.
Po kilku godzinach, gdy smaki się zharmonizują, rybki będą w sam raz do jedzenia. U nas znikają w ciągu trzech dni. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim: