Sprawdź konkurs!
/ Potrawy bożonarodzeniowe / Śledzie w zalewie z octem jabłkowym

Śledzie w zalewie z octem jabłkowym

Tatiana Jaworska on 21 grudnia 2017 - 06:00 in Potrawy bożonarodzeniowe, Potrawy wielkanocne, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Moja mama zawsze przy okazjach świątecznych (choć nie tylko) robi rybę w galarecie, w occie, po grecku. To bardzo praktyczne i efektowne rozwiązania, choć co do ryby w occie można by polemizować, czy wygląda efektownie.

Za to jest bardzo smaczna.

Dlaczego właśnie śledzie? Mam wrażenie, że śledzie są bardzo niedocenianymi rybami. Nawet w sklepach stanowią rzadkość. A szkoda, ponieważ to bardzo zdrowe dziko żyjące ryby. Są bogatym źródłem witamin (A, D, E, B6, B12), omega-3, białka i mikroelementów, w tym żelaza, cynku, potasu, fosforu, miedzi, jodu. Zawierają kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Niepozorne superryby 🙂

Śledzie do tego przepisu należy kupić świeże (nie solone) i obsmażyć, ale nie chodzi o mocne usmażenie, tylko raczej o delikatne uduszenie na patelni.

Składniki na śledzie w zalewie z octem jabłkowym:

  • 1 kg świeżych śledzi
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu jabłkowego (najlepiej, aby był domowy, ale może być ze sklepu)
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli morskiej do zalewy
  • 4 cebule
  • 2 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka soli morskiej do zalewy
  • sól morska do posolenia ryby – około łyżki
  • masło klarowane do usmażenia ryby

Domowy ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do spirytusowego, oprócz wyśmienitego smaku dostarcza jednocześnie cenne mikroelementy.

Śledzie posól i pozostaw najlepiej na noc w lodówce. Albo chociaż na 1 godzinę 🙂

Na patelni rozgrzej masło klarowane i połóż śledzie. Przykryj pokrywką, zmniejsz gaz i za 5 minut delikatnie je obróć. Przykryj i duś kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę, gaz zostaw na małym ogniu i poczekaj jeszcze 5 minut, aby ryba odparowała na patelni.

Podczas smażenia ryb przygotuj zalewę. Zagotuj wodę, dodaj przyprawy i cebulę pokrojoną w krążki i gotuj 15 minut. Dodaj ocet jabłkowy, syrop klonowy i zagotuj.

Usmażone śledzie przełóż do szklanego naczynia z zalewą.

Po kilku godzinach, gdy smaki się zharmonizują, rybki będą w sam raz do jedzenia. U nas znikają w ciągu trzech dni. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Śledzie w zalewie z octem jabłkowym

Śledzie w zalewie z octem jabłkowym

Śledzie w zalewie z octem jabłkowym

Śledzie w zalewie z octem jabłkowym

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie w zalewie z octem jabłkowym
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie