Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Smakowita zupa z dyni i kiszonych ogórków

Smakowita zupa z dyni i kiszonych ogórków

Szukając pomysłu na dynię można pokusić się o połączenie jej z kiszonymi ogórkami. Dodawszy do niej odrobinę zdrowego tłuszczu, stanowi doskonałą potrawę na jesienne obiadki.

Tę zupę krem przygotowałam specjalnie na potrzeby oczyszczania organizmu dietą warzywno-owocową – sprawdziła się doskonale. Jednak zasmakowała nam tak bardzo, że chętnie przygotowujemy ją również po oczyszczaniu, wtedy dodając trochę tłuszczu powstaje pełnowartościowe, smaczne i aromatyczne danie dla całej rodziny 🙂

Składniki na smakowitą zupę z dyni i kiszonych ogórków:

  • 1 litr wody
  • 25 dag kiszonych ogórków (6 średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 35 dag dyni
  • mała pietruszka
  • 10 cm pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 szczypty ziarenek kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • zdrowa sól (np. himalajska) i pieprz do smaku
  • jeśli nie jesteś w trakcie oczyszczania organizmu 1 łyżka zdrowego tłuszczu (np. oleju lnianego)

Ogórki, dynię i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę (tak, jak lubisz). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko z przyprawami, oprócz czosnku, wrzuć na wrzątek i gotuj 10 minut.

Dodaj czosnek, ewentualnie tłuszcz, wyłącz gaz i zupa gotowa.

Aby uzuskać zupękrem wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy i zmiksuj zupę. Po zmiksowaniu i ewentualnym doprawieniu zupa jest gotowa. Przelej do miseczki, posyp koperkiem i smacznego.

Jako „grzanki” możesz dodać pokrojonego w kostkę ogórka.

Smakowita zupa z dyni i kiszonych ogórków

Smakowita zupa z dyni i kiszonych ogórków

Porcja dla 2 osób.

Smakowita zupa z dyni i kiszonych ogórków idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

Zanim kupiłam kurs obawiałam się braku rzetelnych i pełnych informacji, oraz dostatecznej "opieki" nad każdym z "kursantów". Nic z tych rzeczy, informacje były podawane z dostatecznym wyprzedzeniem a wszystko było przemyślane. Do tego prowadzenie "za rączkę" do celu, gotowość pomocy w każdej chwili, super atmosfera, życzliwość i grupa wsparcia. Dzięki temu kursowi czuję siłę, pewność siebie, że można dać radę (pod opiekuńczymi skrzydłami mentorów). Mam też kilka kilogramów mniej, wiarę i lepsze samopoczucie. Najbardziej podobała mi się staranność i drobiazgowość kursu. Polecam ten kurs bo jesteście profesjonalistami. Wasze kursy są przemyślane i dopracowane. Wielu osobom brakuje mentora i osoby kontrolującej postępy i realizację programu. Przejrzyste wskazówki i dyskretne, konkretne merytoryczne wsparcie są nieocenione. Czekam na kolejne programy:) 

Iwona Fijołek

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

“5 kluczowych zasad oczyszczania

warzywno-owocowego”

 

Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Your browser does not support iframes.

Źródła informacji

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Smakowita zupa z dyni i kiszonych ogórków
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 11 października 2016

    Dzień dobry,

    przepis wypróbuję, bo bardzo kuszące wydaje się połączenie dyni i ogórków kiszonych 🙂
    Proszę o uściślenie, dodajemy pora czy pietruchę? 🙂

    Gosia
    Odpowiedz
    • 11 października 2016

      Witaj Gosia,
      Ja pietruchy do tej zupy nie dodaję, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to zrobić. Tylko małą. Ja daję pora, ponieważ bardziej go lubię od pietruchy 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 1 września 2017

        zrobiła, ale mi sie wydaje za duzo wody

        Anna Sawczak
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie