Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Soczewica z pomidorami na przekąskę

Soczewica z pomidorami na przekąskę

Michał Jaworski on 29 kwietnia 2016 - 06:00 in Bez kategorii, Bezglutenowe, Obiad, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Są takie dania, które ma się ochotę robić wyjątkowo często. Bo smakują wybornie, bo wyglądają apetycznie, bo robi się je ze składników dostępnych pod ręką i wreszcie, bo ich zrobienie zajmuje maksymalnie 15 minut. Właśnie takim daniem jest soczewica z pomidorami.

Pomysł przyrządzenia tego dania podsunęła mi jedna z czytelniczek naszego bloga. Opublikowaliśmy akurat przepis na placki gryczane i okazało się, że komponują się one wyśmienicie również z farszem z czerwonej soczewicy z pomidorami. Rzeczywiście soczewicę z pomidorami robi się bardzo szybko, łatwo i można przy tym puścić wodze wyobraźni i doprawić ją według własnych upodobań kulinarnych.

soczewica z pomidorami

Składniki na soczewicę z pomidorami:

  • 1 duża cebula
  • 3 lub 4 ząbki czosnku – zależy jak bardzo go lubisz
  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • pół łyżeczki masła klarowanego, albo innego dobrego tłuszczu
  • 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka dobrej soli
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • opcjonalnie
    • pół łyżeczki cynamonu
    • odrobina pieprzu

W garnku z grubym dnem lekko rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. Mieszając czekamy aż się delikatnie poddusi (zeszkli) i dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę pomidory i wodę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Krojąc cebulę w pióra (zamiast kostkę) dużo łatwiej jest ją mieszać i dusić bez ryzyka przypalenia jakiegoś “zawieruszonego” kawałeczka (wtedy jest gorzka).

Na koniec dodajemy sól, posiekane zioła i ewentualnie opcjonalne przyprawy. Niektórzy do tego dania dodają również cynamon, jednak nam bez niego danie bardziej smakuje.

Soczewicę z pomidorami podawać można właśnie z plackami gryczanymi, sałatą lub pieczywem pełnoziarnistym. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.

Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.

soczewica z pomidorami

soczewica z pomidorami

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Soczewica z pomidorami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

8 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 Komentarze
  • 29 kwietnia 2016

    Pasta wygląda apetycznie 🙂 Nie znalazłam jednak informacji, w jakiej postaci i w którym momencie dodajemy pomidory.
    Pozdrawiam!

    Kasia
    Odpowiedz
    • 29 kwietnia 2016

      Rzeczywiście, przepis jest tak prosty, że aż zapomniałem napisać o pomidorach 🙂 Przepis już uzupełniłem.
      Dziękuję Kasiu o zwrócenie na to uwagi i witam na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 29 kwietnia 2016

        Domyślałam się momentu dodania pomidorów, ale wolałam się upewnić 🙂
        Bloga czytuję już od pewnego czasu i znajduję tu wiele cennych informacji. Dziękuję za Wasz ogrom pracy 🙂

        Kasia
        Odpowiedz
  • 16 maja 2016

    Zrobione, polubione, zszamane na liściach pekinki ?

    Ewelina
    Odpowiedz
  • 27 października 2016

    A soczewicę dajemy surową czy ugotowaną wcześniej?

    Iwona
    Odpowiedz
    • 27 października 2016

      Surową. Uzupełniłem we wpisie, aby inni nie mieli wątpliwości 🙂 Dziękuję 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 3 maja 2017

    Super przepis. Musiałem dać mniejsze proporcje bo robiłem to dla jednej osoby. Zjadłem razem z kaszą jaglaną. Dla mnie super.

    Tomasz
    Odpowiedz
  • 5 października 2018

    Proste a przepyszne 🙂

    julka
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.