Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Tatiana Jaworska on 8 kwietnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

I po świętach. Po tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej czas na orientalne klimaty. Super szybkie danie bezmięsne, smakiem przywołało wspomnienia z Indii, gdzie w ciepłe popołudnia zaszyci w lokalnej jadłodajni rozkoszowaliśmy się bogactwem kolorów i smaków typowych dla kuchni indyjskiej.

W Indiach dania bezmięsne początkowo wybieraliśmy głównie dlatego, że w słabych warunkach sanitarnych i upale mięso szybko się psuje. Łatwo wtedy o zatrucie pokarmowe. Jednak z każdym kolejnym posiłkiem odkrywaliśmy inną zaletę kuchni bezmięsnej. Po jedzeniu jest się sytym i “lekkim” – fantastyczne uczucie!

Składniki na kokos, curry i tofu:

  • 30 dag tofu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przyprawy curry (przepis znajdziesz tu)
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • puszka mleka kokosowego
  • pół łyżeczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • imbiru tyle, co czosnku
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego do podsmażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego bez glutaminianu

Składniki na placki:

  • mąka z ciecierzycy 125 g
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 200 ml wody
  • tłuszcz kokosowy do smażenia

Zaczynamy od przygotowania ciasta na plackiMąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz wodę i wymieszaj do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut.

Cebulę pokrój w półtalarki, marchewki w cienkie plasterki i podsmaż na tłuszczu 5 minut. Dodaj curry, imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę i przełóż do rondla.

Dodaj przecier pomidorowy wraz z mlekiem kokosowym i zagotuj. Tofu pokrój w małą kostkę, dodaj do potrawy razem z wiórkami kokosowymi i gotuj wszystko razem jeszcze przez 3 minuty.

Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim niewielkie placki. Jeśli masz dobrą patelnię obejdzie się bez tłuszczu.

Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Potrawa dla 4 osób gotowa.

Smacznego!

Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 19 marca 2016

    Cudowne żarełko ☺ strasznie mi smakowało

    Odpowiedz
    • 19 marca 2016

      Super! Lubisz orientalne smaki 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie