Świąteczny pasztet z żurawiną
Pasztety, paszteciki – świąteczne smakołyki. Jak mogłoby nie być pasztetu na święta? Nie trzeba go odgrzewać i zawsze jest co postawić na świątecznym stole.
A przed świętami? Taki bezmięsny świetnie się nadaje podczas przedświątecznej zawieruchy na szybką przekąskę nawet dla tych, którzy poszczą.
Składniki na świąteczny pasztet z żurawiną:
- mała cukinia (20 dag)
- małe: pietruszka, marchewka, por, seler (po 5 dag)
- 1 cebula
- 30 dag czerwonej soczewicy
- 2 garście żurawiny (wg uznania)
- po płaskiej łyżeczce kminu rzymskiego, startej gałki muszkatołowej, lubczyku
- po 2 szczypty kurkumy, kozieradki, pieprzu, słodkiej papryki
- 2 łyżki tłuszczu (np. oliwa z oliwek)
- 2-3 łyżeczki dobrej soli
Jeśli nie masz którejś z przypraw – pomiń ją.
Warzywa pokrój i do garnka włóż wszystko oprócz żurawiny. Wlej szklankę wody i gotuj około 15 minut uważając, aby się nie przypaliło.
Po tym czasie całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Następnie dodaj żurawinę, wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem keksówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 20 minut.
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 5 dni.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Soczewicę oddzielnie ugotować?
Wszystko razem 🙂