Tarta z warzywami

Tarta z warzywami? Warto spróbować. Ładnie się prezentuje na stole i możesz mieć ją przygotowaną zanim zejdzie się rodzina lub goście:-) Danie smaczne i pożywne, ale uwaga – dość kaloryczne. Nie jedz go na kolację ani jeśli się odchudzasz;-)

Składniki ciasta:IMG_7184_logo

Składniki nadzienia:

  • 10 oliwek
  • 10 różyczek kalafiora
  • 10 talarków cukinii
  • 1 czerwona papryka pokrojona na pierścienie
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 15 dkg startego sera żółtego

Masło drobno posiekaj z mąką, dodaj wodę i zagnieć ciasto (jeśli nie wiesz jak to zrobić i potrzebujesz obejrzeć to na filmie, napisz do nas, a go nagramy:-). Zagniecione ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie lekko podgotuj warzywa na parze (oprócz oliwek). Jajka roztrzep z mlekiem i połową sera.

Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim formę. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanym do 180 stopni i piecz około 10 minut.

Podpieczone ciasto posyp pozostałym serem, na rozłóż warzywa i polej masą jajeczną. Na wierzchu rozłóż paprykę. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przez 20 minut możesz użyć termoobieg, przez kolejne 20 minut wybierz opcję z pieczeniem od dołu.

Po wyłączeniu piekarnika odczekaj 10 minut i tarta z warzywami gotowa.

Porcja dla 6-8 osób.

Na pewno masz jeszcze jakiś ciekawy przepis na tartę z warzywami. Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.