Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Tarta ze szpinakiem i tofu

Tarta ze szpinakiem i tofu

Tatiana Jaworska on 15 maja 2015 - 06:00 in Obiad, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zalety szpinaku zna prawie każdy. Więcej o nim możesz poczytać tu. Tofu zaś, nie tak szeroko znane,  okazuje się być bardzo zdrowym i uniwersalnym serem. Uniwersalnym, ponieważ można z niego robić wiele potraw i tak łatwo się nie znudzi. Można je podsmażać, gotować, piec…

Dodawać do dań wytrawnych na ciepło, na zimno, do zup, sałatek, ciast, budyniów, naleśników. W smaku jest jakby bez smaku 😉 i to jest właśnie jego zaletą – łatwo przyjmuje inne aromaty dzięki czemu, jak już wspomniałam, trudno aby się znudził. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny (około 80 kcal w 100 g). Dodając doń to, co sobie wymyślisz spowoduje, że potrawa będzie bogata w składniki odżywcze i zawsze może smakować inaczej.

Tym razem pokusiłam się o zrobienie tarty ze szpinakiem i tofu na kruchym, pełnoziarnistym spodzie. To dla nas bardzo fajna potrawa na piąteczek 🙂

Składniki na tartę ze szpinakiem i tofu:

Ciasto:

Farsz:

Zagnieć kruche ciasto. Posiekaj nożem mąkę z masłem. Dodaj jajko i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto. Jeśli się nie klei, dodaj odrobinę wody i zagnieć. Bardziej obrazowy sposób wykonania ciasta kruchego znajdziesz tu.

Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto kruche słabo się wałkuje, więc nie zrażaj się, wyklej formę jak potrafisz, będzie wyglądać świetnie. Moja forma do tarty ma średnicę 27 cm i jest szklana – nie trzeba jej niczym wykładać ani wysmarowywać. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piecz 10 minut.

Tofu zblenduj z wodą, cytryną, solą i pieprzem. Szpinak podduś na maśle klarowanym i dodaj czosnek oraz sos sojowy do smaku.

Na podpieczoną tartę wyłóż tofu, zaś na wierzch szpinak. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 st przez 20 minut. Gotowe!

Tarta ze szpinakiem i tofu

Tarta ze szpinakiem i tofu

Smacznego!

 

Dlaczego warto jeść tofu?
Tofu jest bardzo bogatym źródłem białka roślinnego, kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, potasu, magnezużelaza, witamin E i z grupy B i izoflawonów. Spożywanie tofu wspomaga obniżanie poziomu złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, działa przeciwnowotworowo, pomaga organizmowi kobiety radzić sobie z zaburzeniami równowagi hormonalnej w okresie przedmiesiączkowym oraz menopauzalnym. Wapń w towarzystwie magnezu zapobiega osteoporozie. Nie zawiera cholesterolu.
 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta ze szpinakiem i tofu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 15 maja 2015

    Tofu jest dobre, ale trudne do przyrządzenia.Ma specyficzną konsystencję, więc wielu ludzi to odrzuca. Ja zazwyczaj je marynuję, a potem smażę na patelni. Mieszam z fasolką, cukinią i brokułem.

    Papaja
    Odpowiedz
    • 19 maja 2015

      Też ciekawy pomysł. Jeśli do blendowania tofu dodasz wody jest całkiem łatwo.
      Dziękuję Papaja za odwiedzenie naszego bloga 🙂
      Pozdrawiam

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 19 maja 2015

    Ciekawy pomysł. Robiłam kiedyś tarte ze szpinakiem, ale nigdy z tofu. Ale do odważnych świat należy, więc spróbuje.

    Janka
    Odpowiedz
  • 29 marca 2016

    Podajcie proszę typ mąki jakiej użyliście do tarty, bo coś tak sobie myślę, że orkiszowa 2000 się nie sprawdzi

    Odpowiedz
    • 29 marca 2016

      Mąka orkiszowa pełnoziarnista Melvit. U nas się sprawdziła, ale to zależy czego oczekujesz 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie