Tarta ze szpinakiem i tofu

Zalety szpinaku zna prawie każdy. Więcej o nim możesz poczytać tu. Tofu zaś, nie tak szeroko znane,  okazuje się być bardzo zdrowym i uniwersalnym serem. Uniwersalnym, ponieważ można z niego robić wiele potraw i tak łatwo się nie znudzi. Można je podsmażać, gotować, piec…

Dodawać do dań wytrawnych na ciepło, na zimno, do zup, sałatek, ciast, budyniów, naleśników. W smaku jest jakby bez smaku 😉 i to jest właśnie jego zaletą – łatwo przyjmuje inne aromaty dzięki czemu, jak już wspomniałam, trudno aby się znudził. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny (około 80 kcal w 100 g). Dodając doń to, co sobie wymyślisz spowoduje, że potrawa będzie bogata w składniki odżywcze i zawsze może smakować inaczej.

Tym razem pokusiłam się o zrobienie tarty ze szpinakiem i tofu na kruchym, pełnoziarnistym spodzie. To dla nas bardzo fajna potrawa na piąteczek 🙂

Składniki na tartę ze szpinakiem i tofu:

Ciasto:

Farsz:

  • 30 dag tofu
  • sok z połowy cytryny
  • sól himalajska i pieprz
  • pół szklanki wody
  • 30 dag szpinaku baby
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego

Zagnieć kruche ciasto. Posiekaj nożem mąkę z masłem. Dodaj jajko i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto. Jeśli się nie klei, dodaj odrobinę wody i zagnieć. Bardziej obrazowy sposób wykonania ciasta kruchego znajdziesz tu.

Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto kruche słabo się wałkuje, więc nie zrażaj się, wyklej formę jak potrafisz, będzie wyglądać świetnie. Moja forma do tarty ma średnicę 27 cm i jest szklana – nie trzeba jej niczym wykładać ani wysmarowywać. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piecz 10 minut.

Tofu zblenduj z wodą, cytryną, solą i pieprzem. Szpinak podduś na maśle klarowanym i dodaj czosnek oraz sos sojowy do smaku.

Na podpieczoną tartę wyłóż tofu, zaś na wierzch szpinak. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 st przez 20 minut. Gotowe!

Tarta ze szpinakiem i tofu
Tarta ze szpinakiem i tofu

Smacznego!

 

Dlaczego warto jeść tofu?
Tofu jest bardzo bogatym źródłem białka roślinnego, kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, potasu, magnezużelaza, witamin E i z grupy B i izoflawonów. Spożywanie tofu wspomaga obniżanie poziomu złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, działa przeciwnowotworowo, pomaga organizmowi kobiety radzić sobie z zaburzeniami równowagi hormonalnej w okresie przedmiesiączkowym oraz menopauzalnym. Wapń w towarzystwie magnezu zapobiega osteoporozie. Nie zawiera cholesterolu.
 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta ze szpinakiem i tofu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)