Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Michał Jaworski on 12 lutego 2016 - 06:00 in Obiad, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym. To był piątkowy wieczór. Piekielnie głodni wróciliśmy do domu. W lodówce znalazłem jakieś resztki serków, a w spiżarni skarb – pełne opakowanie świeżego szpinaku. W 15 minut przygotowałem ciepły aromatyczny farsz, który zawinięty w placki tortilla zniknął w naszych wygłodniałych brzuchach zaledwie w ciągu kilku minut!

Wszyscy uwielbiamy posiłki przygotowane z użyciem placków tortilla i dowolnego farszu. Przyrządza się je bardzo szybko, a urozmaicone nadzienie nadaje potrawie unikalny i różnorodny smak.

Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Składniki na tortille ze szpinakiem:

W rondlu o grubym dnie rozgrzej łyżkę tłuszczu. Wrzuć posiekaną cebulę i obrany (nie posiekany) czosnek. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj umyty świeży szpinak i odrobinę soli. Duś kolejne 2-3 minuty do czasu, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość, po czym przełóż farsz na miskę aby wystygł.

W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego wciśnij właśnie uduszone 3 ząbki czosnku. Taki czosnek ma o wiele łagodniejszy i subtelniejszy smak.

Do przestygniętego szpinaku dodaj sery (kremowy lub feta i żółty) i posiekany koperek,  wymieszaj i podziel uzyskany farsz na cztery części.

Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Każdą z czterech części uzyskanego farszu posmaruj na połowie tortilli. Tortillę składaj na pół i zapiekaj na suchej patelni na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Gotowe tortille ze szpinakiem polej sosem czosnkowym – pycha! 🙂

Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Comments are disabled
2 Komentarze
  • 13 lutego 2016

    a placki tortilla kupione w sklepie to mega ilośc chemii!!! a to jest blog o zdrowym odżywianiu..

    marta
    • 13 lutego 2016

      Słusznie Marto, dlatego nie polecamy sklepowych tortilli i we wpisie podany jest link do przepisu, jak je samemu zrobić. Spróbuj koniecznie, są pyszne i można je przechowywać kilka dni w szklanym pojemniku w lodówce. Witamy Cię na naszym blogu 🙂

      Michał Jaworski
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie