Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Waniliowe bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

Tatiana Jaworska on 27 lipca 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Z wyglądu kojarzy się z sernikiem, ale w konsystencji jest inne.  Nie jest puszyste, bardziej jak ugnieciony chleb. Lubię takie. Będąc dzieckiem świeży chleb doprowadzałam do takiego stanu. Gdy pierwszy raz je przygotowałam, cała rodzina się nim zachwyciła i zniknęło w ciągu godziny

Składniki na waniliowe bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej:

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki ksylitolu lub miodu
  • ekstrakt z wanilii/laska wanilii – użyj to, co masz i tyle, ile chcesz, aby Ci smakowało

Polewa:

  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 3 – 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka ksylitolu (możesz go zmielić na puder)

Spód

Płatki owsiane i rodzynki zalej wodą i odczekaj 5 minut. Następnie zmiksuj delikatnie z tłuszczem i wyłóż spód tortownicy (około 22 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 10 minut.

Ciasto

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, przesyp do garnka z wodą (4 szklanki) i gotuj 3 minuty od zagotowania. Następnie zmiksuj z ksylitolem i wanilią. Wyłóż na upieczony spód. Piecz w piekarniku przez 10 minut (180 st góra/dół).

Polewa

Tłuszcz kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao i ksylitol. Dokładnie wymieszaj i polej nim ciepłe ciasto.

Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie przestaw do lodówki, aby stężało.

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

15 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 Komentarze
  • 27 lipca 2017

    Ciasto wygląda smakowicie i jest proste do zrobienia. Przepis skopiowałam i dodałam do swojego przepiśnika.

    Odpowiedz
  • 28 lipca 2017

    Pysznie wygląda i zamierzam uraczyć się takim deserem już wkrótce, ale zastanawiam się jeszcze nad ekstraktem z wanilii. Jakiego używacie i gdzie kupujecie? I czy ewentualnie wanilię można zamienić np ekstraktem cytrynowym? Jest dużo tańszy.

    Edyta
    Odpowiedz
    • 29 lipca 2017

      Edyta, możesz użyć laskę wanilii. Cytryna może sprawić, że ciasto będzie smakowało jak skiśnięte.

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 29 lipca 2017

    A ja jak zwykle nie wszystko rozumiem z przepisu.
    1 ile tego ekstraktu z wanilii
    2 kasze jaglaną po tych 3 minutach zmiksować z wodą która jeszcze będzie
    3 no i co to ta kapiel wodna.
    Wiem panie wszystko wiedzą ale ja nie.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 29 lipca 2017

      😊 Tej wanilii to do smaku, ale możesz dać nawet całą laskę, jeśli nie masz ekstraktu.
      W kaszy będzie jeszcze woda i z nią zmiksuj kaszę.
      Kąpiel wodna to: wstawiasz miseczkę z tłuszczem do garnka z ciepłą wodą i podgrzewasz tę wodę tak, aby tłuszcz się rozpuścił. Ale możesz też rozpuścić tłuszcz takim sposobem, jak chcesz. 😊

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 12 listopada 2017

    Mam taką małą sugestię. Zdjęcia, które zamieszczacie są piękne, ale nie pomagają w przygotowaniu ciasta. Na przykład stopień ugotowania kaszy bardzo mocno zależy od tego, na jakim gazie ją robisz (na jakiej mocy w kuchenkach indukcyjnych). Kiedyś robiłam jakieś Wasze ciasto, i wyszło za gęste (za mało wody, za mocno ugotowana kasza). Przydałyby się zdjęcia “od kuchni”, ciasta na różnych etapach przygotowania – szczególnie tych kluczowych, np. jak wygląda gotowe do wylania na blachę ciasto. To trochę pomaga zweryfikować w trakcie, czy nie pominęliśmy czegoś, czy nie za mało wody itp…

    Alicja
    Odpowiedz
  • 13 listopada 2017

    czy nie czuć goryczy ? Kasza jaglana jednak ma takową, do budyniów jaglanych używał płatków, bo goryczy nie czuć.

    kasia
    Odpowiedz
    • 14 listopada 2017

      Gdyby robić koktajl, to nieco byłoby jej czuć, ale w tym cieście absolutnie nic nie czuć goryczy. Kaszę oczywiście dokładnie płuczemy.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 30 listopada 2017

    Niestety wystąpiły problemy ktorych się spodziewalam 🙁 Czy to przez zbyt krotki czas? Wszystko zrobione zgodnie z przepusem (z 2/3 porcji). Kasza po ugotowaniu byla twarda ale ok. Po 10 minutach w piekarniku warstwa jaglana zupełnie płynna a kasza nadal twarda – to się wyczuwa. Czy tak powinno być? Nie zaryzykowałam i zostawiłam na dłużej w piekarniku. Piecze się aż kasza zmieknie a masa się zetnie. Mam nadzieję, że wyjdzie

    Sylwia
    Odpowiedz
    • 30 listopada 2017

      “Ciasto” powinno być miękkie i gładkie jak sernik. Im dłużej pieczesz, tym bardziej “gumiaste” wychodzi. Napisz, jaki efekt uzyskałaś 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 30 listopada 2017

        Gumiasty 🙁 juz wiem to chyba kwestia zmiksowania kaszy! Albo za krótko i dlatego wyczuwalna była twarda kasza albo mam za słaby blender (to na pewno). Nie poddam się jednak i będę robić aż mi wyjdzie takie jak Twoje 😉 proponuję na początek z połowy porcji

        Sylwia
        Odpowiedz
  • 4 grudnia 2017

    Ciasto bezglutenowe ale przecież platki owsiane zawierają gluten, więc jak to w końcu jest?

    Odpowiedz
    • 5 grudnia 2017

      Czyste płatki owsiane nie zawierają glutenu, jednak zostają niem “zanieczyszczone” w procesie produkcji i transportu. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić czyste płatki owsiane w 100% bezglutenowe.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 5 listopada 2018

    Zrobiłam to ciasto wg przepisu. Niestety wyszło mi płynne. Moim zdaniem to miałam za dużo wody, chyba szklanka szklance nierówna. Zrobię jeszcze raz, kaszę ugotuję według siebie. Może dokładniej by było podać wodę w ml. Jeżeli chodzi o olej to mają być 3 łyżki już rozpuszczonego, a nie takiego gęstego ze słoika, tak? Kaszę mieszać mikserem czy blenderem? To jest różnica. Pozdrawiam.

    Krystyna
    Odpowiedz
    • 6 listopada 2018

      Szklanka u mnie to 250 ml, ale nie ma to znaczenia, bo jakiej szklanki użyjesz do kaszy, takiej też użyjesz do wody, więc proporcje będą zwiększone lub zmniejszone ale zachowane.
      Olej kokosowy prosto ze słoika, więc nie rozpuszczony. Miksuję blenderem.
      Cieszę się, że spróbujesz jeszcze raz – ciasto jest naprawdę smaczne 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie