Zupa krem z cukinii i papryki z batatem
Batat to w smaku taki prawie ziemniak, tylko że batat 😉 Lubię bataty, ale nie, gdy udają ziemniaka. Ziemniak to ziemniak i w smaku nic go nie zastąpi. Dlatego z dodatkiem batata robię zupy krem.
Ta też wyszła świetna 🙂 Bardzo ją doceniam, bo jest wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu. A do tego bardzo pożywna.
Składniki na zupę krem z cukinii i papryki z batatem dla 2 osób:
- 1 batat około 30 dag
- mała pietruszka
- selera tyle, co pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 papryka
- 1 cukinia około 30 dag
- 500 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego (albo 100 ml śmietany 18%, jeśli używasz)
- 1 łyżeczka dobrej soli
- 1 łyżeczka curry
- tofu ile chcesz (zamiast tofu może być po garści migdałów na osobę)
Pietruszkę, batat, seler, cebulę pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 20 minut z przyprawami. Dodaj paprykę i cukinię (pokrojone) i gotuj dodatkowe 10 minut od zagotowania. Dodaj mleko kokosowe, zagotuj, po czym zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub kielichowym. Pokrój tofu na małe kostki i dodaj do zupy. Zupę przelej do misek i gotowe.
Zupa krem z cukinii i papryki z batatem
Zupa krem z cukinii i papryki z batatem
Zupa krem z cukinii i papryki z batatem
UWAGA: Bezpłatny eBook!
Od czego zacząć rozsądne wprowadzanie zdrowego odżywiania? Zajrzyj do tego bezpłatnego eBooka, znajdziesz w nim 6 kluczowych kroków jak to zrobić.
Bezpłatny eBook, a w nim: