Zupa krem z dyni z migdałami

Zupa krem z dyni z migdałami to pomysł, na który wpadłam całkiem niedawno. To znaczy ja wiem, że zupa krem z dyni istnieje od dawna, ale każdy robi ją inaczej, a ja robię ją tak, że palce lizać 😉

Składniki na zupę krem z dyni z migdałami dla 4 osób:

  • 600 ml wody
  • 6 łyżek nieugotowanej wypłukanej kaszy jaglanej
  • 50 dag dyni
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • marchewka
  • pietruszka
  • 15 cm pora
  • kawałek selera
  • kilkanaście migdałów lub kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek albo oleju kokosowego

Przyprawy:

  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki zmielonego kardamonu
  • sól i pieprz do smaku (choć ja do tej zupy nie używam)
  • kilkanaście listków świeżego oregano lub bazylii

Zupa krem z dyni z migdałami – przygotowanie

Zagotować wodę i wrzucić do niej wszystko pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, cukinii, migdałów i oleju. Gotować z przyprawami 15 minut.

Włożyć cukinię pokrojoną jakkolwiek i gotować około 5 minut.

Wyłączyć gaz, dodać czosnek oraz olej i ostrożnie zmiksować potrawę na gładką masę. Migdały czy orzechy posiekać z garścią liści oregano lub bazylii (nie bój się, będzie pyszne). Zupę wlać do miski, posypać kruszonką i gotowe.

Smacznego 🙂

Zupa krem z dyni z migdałami
Zupa krem z dyni z migdałami

Zupa krem z dyni z migdałami
Zupa krem z dyni z migdałami

UWAGA!

Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Przed kursem obawiałam się, że nauka nowych potraw zajmie mi dużo czasu. Dzięki odbyciu kursu schudłam i mam zdecydowanie więcej energii. W kursie szczególnie podobały mi się interesujące przepisy i informacje, jakie nam przekazywaliście. Polecam ten kurs, dlatego że warto coś dla siebie zrobić. Zadbać o swoje wnętrze.

Alicja Jasionowska

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z dyni z migdałami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania