Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa krem z kalafiora z soczewicą i kaszą

Zupa krem z kalafiora z soczewicą i kaszą

Soczewicę odkryliśmy kilka lat temu, gdy stopniowo zmniejszaliśmy spożycie mięsa szukając jednocześnie zdrowych, roślinnych źródeł białka. Rodzajów soczewic na świecie są dziesiątki. Różnią się kolorem, wielkością i kształtem. W naszej kuchni bardzo chętnie używamy czarnej. Ugotowana al dente przyjemnie chrupie w zębach i na długo pozostawia orzechowy posmak.

Składniki na zupę krem z kalafiora z soczewicą i kaszą dla 2. osób:

  • 2,5 – 3 szklanki wody
  • mały kalafior (około 0,5 kg)
  • 6 łyżek czarnej soczewicy (albo brązowa lub zielona)
  • 4 łyżki kaszy jaglanej/gryczanej niepalonej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 papryki czerwonej świeżej
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 0,5 główki cykorii
  • kilka plasterków marchewki
Kalafiora i opłukaną kaszę gotuj 15 minut. W tym samym czasie ugotuj soczewicę – 15 minut w 2 razy większej ilości wody niż soczewicy. Podczas gotowania zupy kapustę pekińską i marchewkę pokrój na cienkie plasterki (dowolna ilość). Cykorii nie krój.
Ugotowaną zupę (kalafior i kasza) zmiksuj na gładko razem z przyprawami i oliwą. Do zmiksowanej zupy daj pokrojone warzywa i zagotuj. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
W naszej kuchni od kilku lat używamy tego blendera i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. W dużym, odpornym na wysokie temperatury kielichu mieści ogromna porcja warzyw a mocny silnik błyskawicznie je rozdrabnia.
Gotowy krem przelej do miski, dodaj pokrojoną paprykę, kilka liści cykorii i ugotowaną soczewicę. Gotowe! 🙂
Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

UWAGA: Bezpłatny eBook! „6 kroków do zdrowego odżywiania”

Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.

2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.

3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.

4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.

5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 13 lutego 2020

    Pani Tatiano, mam pytanie.. Moja dieta składa się większości z warzyw. Jednak brakuje mi białka w diecie.. Dodam, że jestem osobą naprawdę ubogą. Słyszałam,że zródło dobrego białka to np mleko migdałowe itp. Ale wiem,że takie sklepowe to podróbki i w większości to woda i cukier dominują w głównym składzie. Oczywiście wiadomo najlepiej byłoby zrobić swoje zdrowe własne, no ale własnie jak wcześniej wspomniałam jestem biedna jak mysz kościelna ;( Wobec tego moje pytanie brzmi skoro brakuje mi tego białka w diecie to czy np jedząc CODZIENNIE 3 plasterki sera mozzarelli ze zdrowym chlebkiem i jakąś zieleniną codziennie na śniadanie zaszkodzi mi? Wiem, że kazeina negatywnie wpływa na choroby o podłożu autoimmunologicznym.. Dodam, że moim największym zródłem białka są pestki słonecznika. Pomocy nie wiem z czego pozyskać dobre białko ;( Słyszałam,że kurczaki są napakowane antybiotykami i hormonami, a jajek nie lubiłam od dziecka i na sam widok mam odruch wymiotny. Bardzo prosiłabym o odpowiedz odnośnie spożywania tych 3 plasterków mozzarelli. Czy naprawdę by mi tak zaszkodziły? Liczę na odpowiedz i z góry dziękuję

    Anna
    Odpowiedz
    • 19 lutego 2020

      Dzień dobry,
      Mleko migdałowe ma znikomą ilość migdałów, więc wcale nie jest dużym źródłem białka.
      To właśnie różne rodzaje soczewic proszę dokładać do posiłków. Można ugotować porcję soczewicy, przechowywać w lodówce i dokładać do sałatek. Dodawać do każdego pasztetu. Tu na blogu jest kilka pasztetów z dodatkiem soczewicy. Można też je dorzucać do każdej zupy – gotując zupę trzeba wrzucić soczewicę 15 minut przez zakończeniem gotowania. I w ten sposób codziennie dostarcza się białko, ale nie tylko – soczewica jest bardzo zdrowa pod wieloma innymi względami. Mozzarella nie zaszkodzi, ale jej nie dorówna.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie