Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa krem z kalafiora z soczewicą

Zupa krem z kalafiora z soczewicą

Nie każdy lubi kalafiora ze względu na jego konsystencję. Ale wyobraź sobie słodką aksamitną zupę z dodatkiem chrupiącej soczewicy. Taka soczewica jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od smażonych grzanek.

Soczewica to źródło błonnika, białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Zawiera również kwas foliowy sprzyjający tworzeniu czerwonych krwinek.

Składniki na zupę krem z kalafiora z soczewicą:

  • 4 szklanki wody
  • mała pietruszka
  • 1 gruby plaster selera korzeniowego
  • biała części pora
  • co najmniej 0,5 kg kalafiora (może być mrożony)
  • po 2 szczypty kurkumy, pieprzu, macierzanki, kozieradki
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 łyżek soczewicy zielonej lub innej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cm świeżego imbiru

Soczewicę ugotuj osobno. Do garnka daj wypłukaną soczewicę, 2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli ugotujesz o łyżkę soczewicy więcej, możesz ją wówczas wykorzystać do jakiejś sałatki. Wodę od gotowania soczewicy dodaj do zupy.

Pozostałe składniki (oprócz kalafiora i imbiru) gotuj 20 minut w dwóch szklankach wody. Następnie dodaj kalafiora i gotuj jeszcze około 8 minut od zagotowania (mrożonego około 3 minuty).

Po tym czasie wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy, dodaj imbir, zmiksuj zupę, przelej na talerz i dodaj ugotowaną soczewicę.

Zupa krem z kalafiora z soczewicą

Zupa krem z kalafiora z soczewicą

Zupa krem z kalafiora z soczewicą

Zupa krem z kalafiora z soczewicą

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto spożywać kalafior?

Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko,  sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory  🙂 .

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z kalafiora z soczewicą
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 1 marca 2019

    Fajny przepis i taki nietypowy jak dlamnie; zupa wyszła prima sort,dziękuję!

    Aga
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie